Зміст
Ще кілька десятиліть тому ряжанка була настільки популярною, що її готували в кожному будинку. Тепер ситуація змінилася. Смачний кисломолочний продукт все частіше купують у магазинах, що набагато менш корисно. Багато покупні продукти містять штучні добавки, ароматизатори, загусники, барвники, за рахунок чого виробник заявляє максимальний термін придатності. Нам, як споживачам, від цього одні мінуси.
Ряжанка з магазину позбавлена практично всіх цілющих властивостей. Такий продукт не нормалізує травлення і зміцнює імунітет. У цьому сенсі від нього практично немає толку. Консистенція часто теж не та. Справжня ряжанка не ллється, як одновідсотковий кефір. Наші батьки і діди їли її ложкою.
Вихід — купувати перевірені продукти від зарекомендували себе торговельних марок, фермерські продукти або готувати ряжанку самому. Останній варіант найкращий. Тільки так можна бути впевненим в якості. До того ж, це зовсім не складно. З чого і як зробити домашню ряжанку, в цій статті.
Як зробити ряжанку в домашніх умовах
Домашня ряжанка має 100% натуральний склад і готується зі свіжого молока і закваски. Більше нічого не додаємо — виходить суцільна користь. Натуральна сільська ряжанка повна вітамінів.
Інгредієнти
- Свіже натуральне молоко. Краще сільське, яке надоїли 5-6 годин тому. З магазинного пастеризованого молока ряжанка теж може вийти, але буде на 70% менш корисною. Мінімум знадобиться 2 літри молока.
- Закваска. Можна використовувати кефір або йогурт без добавок з хорошим натуральним складом. Теж краще сільський (фермерський) або саморобний. Можна взяти і сільську сметану (в якій ложка стоїть), але тоді ряжанка вийде дуже калорійною. Мінімум 4 столових ложки.
Для приготування знадобиться місткий керамічний горщик з товстими стінками. Щоб зробити ряжанку з молока також знадобиться працює духовка.
Як зробити ряжанку будинку: рецепт покроково
Процес приготування сільської ряжанки тільки здається складним. Насправді молоко потрібно просто прокип’ятити. Нудиться і заквашується продукт фактично без вашої участі. Так, це досить довго, але просто. Впорається господарочка з будь-яким рівнем кулінарного майстерності. Спробуйте і ви!
Чому домашня ряжанка краще магазинної?
Тільки продукт власного або фермерського виготовлення має правильний натуральний склад. Більшість магазинних продуктів не містять нічого, крім порожніх калорій.
Всього 2 склянки натуральної ряжанки містять майже добову норму кальцію і фосфору для дорослої людини. Крім того, густий ряжанкою цілком можна наїстися. Коли такий продукт є в будинку, набагато легше пережити дієту.
Ряжанка рекомендується усім від мала до велика: вона поліпшує апетит дитини, підтримує організм жінки в період менопаузи, корисна спортсменам і літнім людям.
Обмеження та рекомендації
- Якщо ви заквашували ряжанку на сметані, краще утриматися від вживання такого продукту на ніч.
- При проблемах із зайвою вагою домашню ряжанку треба споживати помірно. Заквашувати на кефірі.
- При гастриті продукт може бути небезпечний з-за високої кислотності.
- При будь-яких захворюваннях ШКТ рекомендована консультація фахівця.