Чому корисно їсти сир щодня

1922

Цей натуральний продукт надзвичайно корисний, особливо тим, хто стежить за фігурою і піклується про своє здоров’я. Важлива особливість сиру — він легко засвоюється. Натуральний сир отримують шляхом сквашування молока, в результаті чого лактоза, яку багато хто не переносять, майже повністю руйнується. Крім того, в процесі сквашування змінюють структуру білки і стають більш легкими для засвоєння.

Інша значуща перевага — високий вміст білка. На 100 грамів продукту доводиться близько 21 грама чистого протеїну. Склад амінокислот — бездоганний. Сир містить всі найцінніші амінокислоти, необхідні для відновлення і будівництва м’язової тканини. Велика частина протеїну з сиру припадає на казеїн, який перетравлюється від 1,5 до 3 годин, а, значить, після такої трапези довго не буде хотітися їсти. Сир ідеально підходить для вечері. Калорійність його також не велика — від 80 до 159 ккал на 100 грамів продукту в залежності від жирності сиру. При цьому дієтологи наполягають, що не варто ганятися за знежиреним продуктом. Магазинний сир, на упаковці якого значиться «0%», найімовірніше забезпечений різними добавками для додання смаку і збільшення терміну зберігання. Виробники часто кладуть в продукт загусники-вуглеводи. Самий корисний сир жирністю від 2 до 5%.

Ще один плюс — велика кількість кисломолочних бактерій. Вони потрібні для підтримки здорової мікрофлори кишечника, для правильного його функціонування. Лактобактерії також містяться в білому йогурт, ряжанка, кефір. Крім того, сир — постачальник кальцію і фосфору. 100 грамів продукту — це від 80 до 160 мг кальцію (добова норма для дорослих, згідно з ВООЗ, — 1000-1400 мг).

Чому корисно їсти сир щодня

Також сир сприяє схудненню і жіросжіганію. Ліпотропні речовини, що входять до його складу, стимулюють метаболізм жирів і запобігають їх накопичення, виводять жир з печінки, знижують рівень «поганого» холестерину в крові. До того ж у молочному жирі є кон’юговані лінолева кислота — вона також допомагає організму спалювати запаси жиру і нарощувати м’язи. Користь сиру для спортсменів і тих, що худнуть величезна — регулярне вживання сприяє відновленню м’язів після навантаження, підвищує витривалість і показники сили.

Чому корисно їсти сир щодня

Як вибирати

Щоб продукт приніс максимум користі, треба правильно його вибирати. Кращий сир — саморобний або куплений у перевірених продавців-приватників. Якщо такої можливості немає, вирушаємо за ним в магазин.

Перше, що слід зробити, вивчити етикетку. На упаковці і ціннику повинно бути написано «сир», а не «сирний продукт», «сирок», «сирний десерт» і т. д. До складу входять тільки молоко, бактеріальна закваска, сичужний фермент або хлористий кальцій (Е509). А ось сухого молока, консервантів, сорбатов, рослинних жирів, ароматизаторів і барвників бути не повинно. Упаковка повинна бути герметичною, неушкодженою. Терміни придатності повинні бути в нормі, інформація на етикетці — добре читатися.

По консистенції сир повинен бути м’яким і маслянистим або крупинками. Колір — від ніжно-білого до кремового. Вся маса повинна бути однорідною — одного кольору і запаху, без вкраплень. Різкий кисломолочний запах — ознака несвіжого продукту.

Чому корисно їсти сир щодня

Як зберігати

Сир можна зберігати в холодильнику, так і в морозилці. В останньому випадку терміни зберігання істотно збільшуються.

Сир, упакований під вакуумом, припустимо тримати в холодильнику до 30 діб. Тара повинна бути щільно закрита, не пошкоджена. Якщо упаковка паперова або поліетиленова, бажано перекласти продукт в скляну тару і ретельно утрамбувати. Це збільшить термін зберігання. Але в будь-якому випадку не варто захоплюватися складуванням кисломолочних продуктів — чим свіже, тим краще: корисніше і смачніше!

У морозильній камері свіжий сир зберігається до 2 місяців. Перед заморожуванням продукт рекомендується охолодити в холодильнику протягом двох годин. Знімати упаковку не потрібно. А ось ваговий продукт слід ретельно загорнути у декілька шарів.

Заморожений продукт перед використанням слід розморозити при кімнатній температурі (без використання водяних бань і мікрохвильовій печі). Розморожений сир менш цінний і смачний. Зазвичай його використовують для приготування запіканок, сирників, млинців з начинкою.