Найбільш корисні і шкідливі каші в нашому раціоні

2409

Не всі однаково корисні каші — багато хто навіть здатні заподіяти шкоду. Деякі крупи підвищують рівень цукру в крові, деякі — сприяють порушення травлення і набору ваги. Здоровими продуктами є ті, які не містять багато глюкози. Серед каш це вівсянка, перловка, гречка і горохова каша.

Самі корисні каші

Найбільш корисною кашею (особливо для жінок) вважається вівсянка. Завдяки їй налагоджується робота травної системи, знижується ризик виникнення раку, появи гастриту і виразки.

Найбільш корисні і шкідливі каші в нашому раціоні

У вівсянці є корисні рослинні білки і жири. Вона багата магнієм, калієм, кальцієм, залізом, натрієм, фосфором, цинком, вітамінами групи В, Е, РР. Такий величезний ряд корисних речовин позитивно позначається на імунітеті та емоційному стані. Якщо часто вживати вівсянку, можна зміцнити кістки, нормалізувати тиск, поліпшити стан шкіри.

Перлову кашу рекомендується вживати всім. Вона — хороший антиоксидант, сприяє метаболізму і регулюючий розумову діяльність. Також перловка містить вітамін А, сприяючи тим самим поліпшенню зору, зміцненню імунітету і зубів. Продукт допоможе налагодити роботу серця, почистити судини і підвищити гемоглобін. Особливо корисно їсти перловку, якщо є виразка або панкреатит.

Ще одна корисна каша горохова. Вона — джерело цінного білка. Крім того, вона здатна провести очищення організму і вивести з нього нікотин і кофеїн. Все це завдяки високому вмісту вітамінів групи В. Крім того, такий вітамінізований продукт добре піднімає імунітет.

Ще одна всім відома і дуже корисна каша — гречка. Вона містить досить багато заліза і багата клітковиною. В першу чергу її рекомендують їсти діабетикам і людям, що мають проблеми з травленням. І, звичайно, це — ідеальний продукт під час будь-якої дієти.

Які каші потрібно їсти якомога рідше?

Що стосується не дуже корисних каш, до них відносяться рис, манка і кукурудзяна каша.

Кукурудзяну кашу не рекомендується їсти під час схуднення. У ній міститься до 80% глюкози, що може стати причиною зайвої ваги. Крім того, продукт підвищує рівень цукру в крові, вкрай небажаний для людей, що страждають діабетом. Але є і плюси: кукурудзяна каша сприяє зміцненню імунітету, заряджає енергією і знижує рівень холестерину.

Манна каша — одне з улюблених дитячих страв. Дорослим рекомендують їсти, щоб налагодити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і відновити сили після операції або травми. Але, як не дивно, в манці в рази менше вітамінів і мінералів, ніж в інших кашах. Крім того, в ній багато крохмалю і низький вміст білка.

Найбільш корисні і шкідливі каші в нашому раціоні

З рисовою кашею існують деякі нюанси. Найбільш даремний — білий шліфований рис. Він не шкідливий, але користі не несе, так як при його обробці втрачається весь ряд корисних вітамінів.

Фахівці радять вживати необроблений рис коричневого кольору. Така рисова каша ідеально підходить алергікам — в ній не містить глютен. Такий продукт рекомендований і котрі худнуть.