Картопляне суфле з сиром за рецептом дружини Льва Толстого

1339


Зміст

  • Як готувати картопляне суфле з сиром?
  • Картопля при схудненні: можна чи ні?
  • Цей кулінарний рецепт з унікальною історією, адже саме таке картопляне суфле готували на кухні відомого російського письменника Льва Миколайовича Толстого. Рецепт зберігся до наших днів, завдяки записам у куховарській книзі його дружини — Софії Андріївни.

    Не варто боятися картоплі в рецепті — він зовсім не небезпечний і навіть потрібен організму. Картопля — один з головних джерел антиоксидантів, рекордсмен за вмістом заліза, фосфору, марганцю, рослинного білка і органічних кислот. Клітковина коренеплоду легко перетравлюється, сприяє очищенню крові і органів ШКТ від токсинів. Коренеплід ідеально підходить для приготування пюре і суфле.

    Як готувати картопляне суфле з сиром?

    Інгредієнти:

    • картопляні бульби середньої величини — 15 шт.;
    • коров’яче молоко ультрапастеризоване) — 250 мл;
    • вершкове масло вищого сорту — 60 г;
    • добірне куряче яйце — 5 шт.;
    • твердий сир будь-якого сорту — 200 г;
    • сіль — за смаком.

    Рецепт покроково

  • Промитий картоплю тонким шаром очистити від шкірки, відварити в підсоленій воді. як тільки овоч охолоне, натерти його на дрібній тертці і викласти в глибоку миску.
  • Злегка помішуючи, повільно влити прохолодне молоко в миску з тертою картоплею. Потім взяти сирі курячі яйця, обережно розбити їх, акуратно відокремити білки від жовтків.
  • Курячі білки збити виделкою або вінчиком в окремій посудині і влити в миску з молочно-картопляної сумішшю.
  • Туди ж додати злегка розтоплений шматок вершкового масла і курячі жовтки, ретельно все перемішати виделкою. Підготувати широку форму відповідного розміру, рівним шаром викласти в неї суміш, зверху присипати тертим сиром. Сир також можна вмішати в загальну масу.
  • Добре прогріти духовку і випікати картопляне суфле з сиром рівно 30 хвилин при температурі близько 180 градусів. Подавати блюдо до столу необхідно у гарячому вигляді, розрізавши суфле на рівні шматки необхідної величини. Також можна випікати у формах, порційно (в такому випадку різати не доведеться).
  • Таке картопляне страву можна присипати свіжою зеленню, подати з густою сметаною. Суфле з сиром і картоплею ідеально поєднується зі свіжими і тушкованими овочами. Блюдо рекомендується вживати в першій половині дня, в помірних кількостях.

    Вибираючи продукти для приготування, слідкуйте за свіжістю та якістю. Особливо гарні фермерські яйця і молоко, твердий маложирний сир.

    Картопляне суфле з сиром за рецептом дружини Льва Толстого

    Картопля при схудненні: можна чи ні?

    Відмовлятися від картоплі повністю, якщо ви худнете, не обов’язково. Дієтологи наполягають: невелика кількість коренеплоду навіть необхідно. Вчені стверджують, що вживання всього кількох картоплин в день здатне принести організму незаперечну користь.

    Бульби картоплі містять велику кількість вітамінів групи B, C, E, калію, магнію, кальцію, натрію, цинку, кобальту, йоду, селену та інших корисних речовин. Селен особливо важливий для жінок — він покращує стан шкіри, продовжуючи її молодість і зберігаючи пружність. При схудненні це має особливе значення — допомагає зберегти шкіру підтягнутою. А рослинний білок, що входить до складу картоплі, забезпечує швидке насичення і знижує ймовірність зривів і незапланованих походів до холодильника.

    Енергетична цінність сирої картоплі — всього 77 ккал на 100 грамів. Набагато менше, ніж у круп і макаронних виробів. Однак слід пам’ятати, що коренеплід не поєднується з м’ясом, особливо з жирною свининою, — це перевантажує травний тракт і веде до повноти.