Антивікова дієта — харчування проти старіння. Їмо і молодшаємо

2210


Зміст

  • Рекомендований план харчування: що можна і чого не можна їсти
  • Продукти проти старіння
  • Антиоксидантні продукти
  • Продукти для травлення і обміну речовин
  • Горіхи і кунжут
  • Дієта проти старіння може уповільнити цей небажаний процес. Було встановлено, що люди, що вживають їжу, багату антиоксидантами, поліненасиченими жирними кислотами, клітковиною і білком, порівняно повільніше старіють. Фрукти і особливо зелені овочі — найкорисніша їжа в зрілому віці. Вони допомагають організму нейтралізувати вільні радикали і уповільнюють процеси старіння в організмі. Обов’язково включіть в свій раціон зелений чай, натуральний зернової кави, чорницю, журавлину і артишоки. Також необхідно вживати продукти, здатні полегшувати процеси травлення і підтримувати органи шлунково-кишкового тракту. Дуже цінні вітамін С і альфа-ліпоєва кислота, харчові волокна.

    Рекомендований план харчування: що можна і чого не можна їсти

    Калорійна їжа повинна бути присутніми в раціоні обов’язково. Захоплюватися знежиреними продуктами і відмовлятися від вуглеводів не варто. Якщо ви маєте намір схуднути, пам’ятайте, що втрата ваги більше 500 грамів у тиждень лікарями не рекомендована. Людям у віці ні в якому разі не слід ігнорувати цей порада — зрілий організм вже не такий сильний, як молодий.

    Рекомендована калорійність добового раціону для жінки — 1700-1800 калорій. Ця величина є орієнтовною і може змінюватись в залежності від віку, ваги і рівня фізичного навантаження, наявності певних захворювань. Антивікова дієта передбачає відмову від продуктів, які шкідливі для здоров’я і можуть викликати хронічні захворювання, включаючи порушення роботи серця і судин, ожиріння, алергічні реакції. Сюди відносяться:

    • продукти, що містять барвники;
    • консерви, локшина швидкого приготування та інші оброблені продукти;
    • кондитерські вироби промислового виробництва;
    • продукти, смажені у фритюрі (у жиру та олії);
    • нездорова їжа, що містить глутамат натрію.

    Антивікова дієта — харчування проти старіння. Їмо і молодшаємо

    Продукти проти старіння

    Продукти, які можуть уповільнити процес старіння:

    • жовті фрукти, цитрусові;
    • кислі темні ягоди;
    • темно-зелені листові овочі, включаючи водорості;
    • горіхи, кунжут;
    • червона риба;
    • нежирні білки: яйця, курка, індичка.

    Антивікова дієта — харчування проти старіння. Їмо і молодшаємо

    Антиоксидантні продукти

    Вони запобігають хвороби серця, знижують кров’яний тиск і уповільнюють старіння. Найбільше антиоксидантів міститься в плодах з кисло-солодким смаком, пофарбованих червоним, чорним або синім кольором. Тому обов’язково включайте в раціон чорну і червону смородину, сливи і гранати, ожину, малину, вишню, чорноплідну горобину, ягоди асаї, годжі, бузину. Соковиті ароматні плоди є дуже сильними антиоксидантами, які допомагають захиститися від негативних впливів, викликаних вільними радикалами. Також дуже корисні цитрусові.

    Продукти для травлення і обміну речовин

    У раціон обов’язково включати кисломолочні продукти. Йогурт і кефір відмінно допомагають роботі кишечника, нормалізують процеси травлення. Корисні і будь-які цільнозернові продукти. Вони забезпечують достатню кількість харчових волокон, що знижують рівень холестерину в крові.

    Вуглеводи дуже важливі для нормального обміну білків і жирів. Основні джерела складних вуглеводів — овочі, фрукти, хліб, крупи та макаронні вироби з твердих сортів пшениці. Більше третини добового раціону харчування повинно покриватися за рахунок цих продуктів. Також жінкам у віці дуже корисні бобові. Вони калорійні, але містить багато білка. Інші джерела корисного білка: нежирне м’ясо птиці, морепродукти, яйця.

    Антивікова дієта — харчування проти старіння. Їмо і молодшаємо

    Горіхи і кунжут

    Горіхи містять поліненасичені жирні кислоти, які стимулюють вироблення еластину і колагену. Вони допомагають впоратися з дрібними зморшками і корисні для мозку і гарного настрою.

    Виявляється, кальцію в кунжуті навіть більше, ніж у молоці. Правда, користь рослини втрачається під час смаження, а сирі насіння зберігаються недовго. Але рішення є — кунжутне масло. Смажити на ньому не можна, а от додавати в салати дуже рекомендується. Кунжут виключно багатий вітаміном E. Мабуть, тому на Сході йому приписуються омолоджуючі властивості.

    Вітамін е уповільнює процеси старіння, піклується про здоров’я шкіри, волосся і нігтів. Його також можна знайти у конопляній та соняшниковій олії, фундуку, мигдалі, печінки тріски.

    Антивікова дієта — харчування проти старіння. Їмо і молодшаємо

    Старіння відбувається з кожним протягом усього життя. Процес цей неминучий, але правильне збалансоване харчування допоможе природним чином контролювати вікові зміни.

    Просте здорове харчування може покращити якість і тривалість життя. Щоденне вживання овочів, зелені, фруктів і горіхів — один із способів почати боротьбу з ознаками старіння вже сьогодні. Також важливим є відмова від оброблених харчових продуктів і певних жирів. І, звичайно, помірні фізичні навантаження, як і раніше, залишаються важливою частиною здоров’я. Людям у віці корисно багато ходити, плавати, робити розтяжку, зарядку.