Зміст
Дієта «5 ложок» сподобається всім, хто бажає вирішити проблему зайвої ваги радикально, не відмовляючись від звичних продуктів. Ця система живлення орієнтована на просте харчування без надмірностей і голодувань.
Дієта «П’ять ложок» — популярна варіація дробового харчування, або грейзінга-дієти. Дробове харчування допомагає усунути основні проблеми худнуть. Невелика кількість їжі, що надходить регулярно, через короткі проміжки часу, нормалізує роботу органів ШКТ, сприяє здоровому травленню без газоутворення і нетравлення. Корисні речовини розщеплюються повноцінно і добре засвоюються.
Інший плюс — худне не відчуває звірячого голоду, підживлюючись малими порціями їжі постійно. Автори дієти підкреслюють, що дробове харчування — саме фізіологічне.
Суть, тривалість і результати дієти
Суть дієти полягає в тому, щоб харчуватися за графіком: часто і невеликими порціями. Час прийому їжі і обсяг порції обмежені і контролюються. Інших лімітів мінімум. Тривалість (при відсутності протипоказань і проблем зі здоров’ям) — не обмежена. Дотримуватися дієти «5 столових ложок» можна хоч все життя. Головне — відчувати себе комфортно.
Додатковий ефект: скорочення обсягів шлунка — надалі ви будете легко насичуватися малими порціями. За вартістю ця дієта — одна з найдемократичніших. Дорогих суперфудов не потрібно — просто їжте менше.
Прості правила п’яти ложок
Зразкове меню на день
- Сніданок: порція вівсянки з ягодами, маленька чашка кави без цукру і вершків
- Перекус: яблуко або невеликий банан
- Обід: 100 г курячої грудки на грилі, половина порції овочевого салату
- Перекус: порція кефіру
- Вечеря: порція вареної риби
- Перекус: порція сиру низької жирності
- Перекус: солодкий болгарський перець помідор або
- Перекус: чашка зеленого чаю з чайною ложкою меду
Протипоказання та обмеження
Високоінтенсивні фізичні навантаження в цей період не рекомендовані. Якщо ви готуєтеся до змагань, на короткий період поверніться до звичної схеми живлення.
Також не забувайте про організацію дрібного харчування поза домом. Знаходите можливість перекушувати кожні 4 години незалежно від виду діяльності або дозвілля. Часто це становить певну складність. Наприклад, якщо робота підпорядкована чітким графіком і перерви кожні кілька годин неможливі.
Але є й істотний плюс — не обов’язково брати здорову їжу в контейнері. Ви можете перекусити в будь-якому кафе чи замовити їжу в офіс. Але пам’ятайте, тільки 5 ложок!