Безпечне схуднення у віці 50+

1921


Зміст

  • Як схуднути після 50 років без шкоди для здоров’я
  • Налагоджуємо харчування
  • Що можна і чого не можна їсти?
  • Як часто потрібно харчуватися?
  • Яким спортом зайнятися, якщо вам за 50?
  • Для дому
  • Для залу
  • З віком обмінні процеси сповільнюються — позбавлятися від зайвого стає важче. І повнота часто буває пов’язана з гормональною перебудовою. Залишатися стрункою з роками складніше. Але опускати руки не можна. Зберігати нормальний / рекомендований дієтологами вагу необхідно не тільки для краси, але для здоров’я.

    У огрядного людини більшість процесів в організмі порушується. Виникають складнощі з обміном речовин, знижується рівень фізичної активності, життя стає прісною і одноманітною. З’являються проблеми психологічного характеру, вноситься розлад у внутрісімейні відносини. Тому скидати зайву вагу потрібно не лише молодим дівчатам.

    Спробуємо розібратися, як схуднути жінці у віці, з чого почати.

    Як схуднути після 50 років без шкоди для здоров’я

    • Як правильно дізнатися свою вагу, читайте в цій статті.
    • Як вирахувати свій ІМТ, розповість ця стаття.
    • Як правильно робити виміри тіла, написано тут.

    Що стосується аналізів — їх призначає лікар, на консультацію до якого потрібно записатися.

    Якщо планується не тільки привести в норму харчування, але і зайнятися спортом, слід записатися на прийом до кардіолога. При наявності хронічних захворювань обов’язково відвідайте вузького спеціаліста, у якого спостерігаєтеся.

    Безпечне схуднення у віці 50+

    Налагоджуємо харчування

    Коли винесений вердикт лікарів та прийнято до відома, можна приступати до корекції раціону. Підходити до цього питання потрібно особливо осмислено. Різкі обмеження в їжі можуть принести шкоду.

    Лікарі рекомендують харчуватися повноцінно, збалансовано. Виключити слід тільки деякі продукти.

    Що можна і чого не можна їсти?

    З віком білки організму утворюють в тандемі з вуглеводами нерозчинні сполуки — глікопептиди. Це проводить до втрати еластичності тканин, витончення і проникності мембран кишечника. Це дає «зелене світло» безлічі токсинів.

    Надлишок простих вуглеводів в раціоні може спровокувати погіршення скорочувальної здатності серця, фільтраційної здатності нирок і детоксикаційної здатності печінки. Як наслідок — неможливість чинити опір інфекціям, падіння імунітету, пасивність і млявість. При цьому поживні речовини, що потрапляють в організм з їжею, не витрачаються в процесі життєдіяльності, а осідають у вигляді жиру.

    Безпечне схуднення у віці 50+

    Обов’язково збережіть в раціоні пісне м’ясо, червону і білу рибу, але кількість їх варто обмежити. Згадайте, скільки м’яса ви могли з’їсти в 25 років, а тепер скоротіть порцію вдвічі! Це і буде ваша норма сьогодні. З віком надлишок білка в раціоні також не корисний.

    Обов’язково споживайте рослинні і молочні продукти: кефір, сир, молоко, ряжанку з невисоким вмістом жиру, гречку, рис, чечевицю, горохову і пшоняну кашу.

    Безпечне схуднення у віці 50+

    Кількість жирів обмежте до 2-4 столових ложок рослинного масла в день. У невеликих кількостях можна дозволяти собі вершкове масло. Інші джерела корисних жирів: авокадо, горіхи, червона риба.

    Обов’язково вживайте клітковину (овочі, фрукти). Клітковину також можна купити в магазині.

    А ось кількість кухонної солі слід скоротити істотно — до 6 г на добу. Якщо їжа почне здаватися прісної, компенсуйте недолік солі спеціями, натуральними підсилювачами смаку — часником, сушеними ароматними травами, соком лимона і лайма.

    Безпечне схуднення у віці 50+

    Як часто потрібно харчуватися?

    Намагайтеся їсти частіше і потроху. Так навантаження на шлунково-кишковий тракт знизиться, їжа швидше перетравлюватися і засвоюватися краще.

    У проміжках вирішуються перекуси овочами, ягодами, кисломолочними продуктами. Останній прийом їжі не пізніше, ніж за 3 години до сну.

    І, звичайно, повноцінний сон — не менше 6-8 годин. Якщо спите менше, постарайтеся скорегувати режим дня, щоб вирішити проблему недосипання.

    Безпечне схуднення у віці 50+

    Яким спортом зайнятися, якщо вам за 50?

    Рекомендується помірна інтенсивність занять. Наприклад, така.

    Для дому

    • Ходьба з Леслі Сансон. Методика обіцяє схуднення на 10 кг за 1 місяць без перетренованості і стресу. Детальніше в цій статті.
    • Скандинавська ходьба для схуднення і зміцнення організму. Не для будинку, але для будь-якого скверу, парку, двора. Детальніше в цій статті.

    Також скидати вагу без стресу і перевтоми допоможе звичайна ходьба пішки. Як правильно ходити, щоб втрачати зайві кілограми, читайте в цьому матеріалі.

    Для залу

    • Зумба-фітнес для схуднення і відмінного настрою. Детальніше в цій статті.
    • Бодіфлекс: дихальна гімнастика для живота. Детальніше в цій статті.