Як побороти тягу до солодкого: 6 порад від дієтологів

1666


Зміст

  • Чому солодке шкідливо?
  • Чому побороти тягу до солодкого важко?
  • Як відмовитися від цукру та цукерок: 6 способів перестати їсти солодке
  • Чим можна замінити солодощі?
  • Відмовитися від солодкого — найважче для більшості жінок. До такого висновку прийшли вчені по всьому світу. Разом з тим, експерти в області здорового харчування не втомлюються повторювати — промислові кондитерські вироби і цукор потрібно звести до мінімуму.

    Чому солодке шкідливо?

    Солодке провокує ожиріння. Магазинні солодощі містять багато жирів і швидких вуглеводів, які йдуть на будівництво жирових тканин. Крім цього, надлишок цукру підвищує рівень холестерину, погіршує стан шкіри і зубів, завдає шкоди судинам і навіть може призвести до цукрового діабету і захворювань ШКТ.

    Від промислових солодощів організм не отримує ніяких вітамінів — це порожні калорії, які не дають організму нічого корисного. Почуття насичення теж триватиме недовго — вже через 1,5-2 години ви знову захочете їсти. Саме тому відмовитися від солодкого потрібно обов’язково. І не тільки тим, хто бажає позбавитися від зайвої ваги. Здорове харчування і цукор не сумісні.

    Чому побороти тягу до солодкого важко?

    Проблема в тому, що побороти тягу до солодкого виявляється складніше всього. По-перше, це смачно. По-друге, солодощі — швидкий джерело енергії. Для багатьох — ідеальний варіант підкріпитися в умовах браку часу. Нарешті, магазинні кондитерські вироби викликають звикання за рахунок присутності в них спеціальних добавок. Людина швидко стає залежним від шоколадних батончиків, тістечок або печива. Подолати таку чарівну звичку буває вкрай складно. Це дуже вигідно промисловцям, зацікавленим у збільшенні прибутку.

    Як побороти тягу до солодкого: 6 порад від дієтологів

    Як відмовитися від цукру та цукерок: 6 способів перестати їсти солодке

  • Харчуйтеся збалансовано і повноцінно, не робіть тривалих перервах між прийомами їжі. Почуття голоду часто стає причиною переїдання і посягань на коробку цукерок. Не пропускайте сніданок. У першій половині дня — обов’язково складні вуглеводи. Наприклад, каша з фруктами.
  • Хочеться з’їсти цукерку? Присядьте 10 разів. Фізичні навантаження сприяють виробленню гормонів щастя, а значить вам не доведеться шукати розради в десертах. Крім того, займаючись спортом, стає шкода поглинати солодощі. Інакше який сенс виснажувати себе тренуваннями?!
  • Пийте більше води. Вода втамовує спрагу і заспокоює почуття голоду, заповнює шлунок і прискорює обмінні процеси в організмі. Людина, яка вживає достатньо питної води, набагато рідше відчуває потребу переїдати та вживати в їжу шкідливим продукти.
  • Не тримайте вдома солодке. Звичайно, рада більше підходить тим, хто живе один. Разом з тим, намагайтеся привчати до правильного харчування і домочадців. Дітям солодощі теж користі не принесуть. Прибирайте цукерки з раціону поступово. Спочатку скоротіть кількість, потім замініть батончики сухофруктами і медом. Перестаньте заохочувати дітей цукерками. Попередьте бабусь, дідусів і всіх тих, хто приходить з гостинцями в гості. Нехай вони приносять фрукти, соки, але ніяк не шоколад.
  • Пийте менше чаю і особливо каву. Мало хто їсть цукерки всухом’ятку. Найчастіше солодке додається до чашечки ароматного чаю. Свого роду ритуал. Намагайтеся робити чайні паузи як можна рідше. Пийте менше кави — не багато люблять цей напій без цукру і вершків. Замість цього пийте зелений чай каркаде, заварюйте трав’яні збори. Їх приємно пити в чистому вигляді, без цукерки вприкуску.
  • Додайте корисні жири. Вони знижують тягу до солодкого. Їжте червону рибу на пару або слабкосолений, горіхи, насіння, яйця, авокадо. Вживайте в невеликих кількостях оливкова олія. Пийте вітаміни Омега-3.
  • Як побороти тягу до солодкого: 6 порад від дієтологів

    Чим можна замінити солодощі?

    Лікарі настійливо рекомендують припинити вживати промислові кондитерські вироби і цукор в чистому вигляді. Зате ви завжди зможете перекусити порцією меду або домашнього варення, фініками, інжиром, чорносливом, курагою, цукатами.

    • Перекусити можна і фруктами. Завжди тримайте під рукою, буде носити в сумочці пару митих яблук або бананів.
    • Для любителів солодкого чаю і кави є натуральні замінники цукру. Наприклад, стевія. У ній немає калорій, і вона майже нешкідлива при помірному вживанні. Детальніше про всіх замінниках цукру (нешкідливих і шкідливих) читайте в цій статті.

    Багато хто стверджують, що не можуть жити без солодкого, але більшість навіть не пробували відмовитися від них. Наберіться терпіння. Звичка формується 31 день. Спробуйте протриматися всього місяць без цукерок і пряників, і ви помітите, що життя без солодкого можлива. Справа звички!

    Якщо жоден із запропонованих рад не допомагає, і тяга до солодкого не слабшає, отримаєте консультацію фахівця. Запишіться на прийом до терапевта, ендокринолога, здайте аналізи.