Смачні і недорогі низькокалорійні страви з капусти: 3 рецепта

1065


Зміст

  • Капустяна запіканка з грибами
  • Рецепт покроково
  • Шніцель з перцем
  • Рецепт покроково
  • Лаханорізо (грецький рецепт)
  • Рецепт покроково
  • Кому не корисна капуста
  • Білокачанна капуста дуже корисна. У ній величезна кількість вітамінів і мінеральних речовин. Продукт — рекордсмен за вмістом вітаміну C. Вітаміну C в капусті в кілька разів більше, ніж у лимоні, апельсині і моркви. Капуста також багата солями кальцію і калію, фолієвої та пантотенової кислот, вітамінів U, В1, В2, РР, кальцієм, алюмінієм і залізом, марганцем, цинком, сіркою.

    Продукт надає благотворний вплив на роботу шлунка і дванадцятипалої кишки, запобігає млявість кишечника, стимулює обмінні процеси. Харчові волокна, яких у капусті багато, перешкоджають всмоктуванню в кишечнику холестерину і жовчних кислот, сприяють виведенню рідини. Капуста — відмінний засіб від набряків від самої природи.

    До того ж, овоч продається майже скрізь: у будь-яких магазинах, на ринках і фермерських ярмарках. Коштує копійки. Дешевше кабачків і баклажанів, особливо в несезон. Безсумнівно, тому капуста так популярна серед тих, що худнуть всіх віків. Корисна вона і при запорах, гастриті зі зниженою кислотністю і ряді інших проблем в області ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

    Найкраща — капуста свіжого врожаю. Розрізаючи качан, стежте, щоб зріз був щільним і білим. Якщо зріз буде темно-коричневого кольору, овоч залежався. Не можна купувати капусту нетоварного вигляду: з глибокими пошкодженнями, тріщинами, плямами, сторонніми запахами. У хорошої капусти не буває млявих листя, вона пружна і важка на вагу.

    Капустяна запіканка з грибами

    Час приготування: 45-50 хвилин.

    Калорійність: 60 ккал на 100 грамів.

    БЖУ: 4/2/5.

    Інгредієнти на 5 порцій:

    • капуста свіжа 1 кг;
    • печериці 400 г;
    • натуральний білий йогурт, 300 г;
    • ріпчаста цибуля-100 г;
    • сир твердий 100 г;
    • борошно пшеничне, 1 столова ложка;
    • рослинна олія, сіль.

    Рецепт покроково

  • Розібрати качан на листя. Качан і верхні листки видалити. Відварити відібрані листя в окропі протягом 10 хвилин. Воду злити.
  • Підготувати овочі: промити, очистити, якщо потрібно. Нашатковані цибулю і гриби обсмажити в невеликій кількості олії. Тушкувати 7 хвилин, потім всипати борошно, посолити, перемішати. Через 3 хвилини влити йогурт і готувати ще 5 хвилин до загустіння суміші.
  • Форму для запікання злегка змастити і укласти інгредієнти шарами: відварене капустяне листя, зверху суміш цибулі і грибів з йогуртом. Фінішний шар — тертий твердий сир. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 20 хвилин.
  • Шніцель з перцем

    Час приготування: 40 хвилин.

    Калорійність: 115 ккал на 100 грамів.

    БЖУ: 6/5/12.

    Інгредієнти на 8 порцій:

    • капуста свіжа 1 кг;
    • 6 сирих яєць;
    • борошно пшеничне, 4 столових ложки;
    • панірувальні сухарі, 150 г;
    • рослинна олія;
    • чорний мелений перець, сіль.

    Панірувальні сухарі можна використовувати готові або саморобні. Пшеничне борошно допускається замінити рисової або цільнозерновий.

    Рецепт покроково

  • Розібрати качан на листя. Качан, жорсткі або мляві листя видалити. Відварити капустяні листи в окропі протягом 3 хвилин. Воду злити.
  • Яйця збити з сіллю, перцем і борошном.
  • Вмочити кожен лист в яєчну суміш, згорнути конвертиком, рулетиком або надати форму шніцеля / котлети, обваляти в сухарях. Підсмажити кожен лист на сковороді в невеликій кількості розігрітої олії по 2-3 хвилини з обох сторін. Щоб вийшло ще менш калорійне, шніцелі можна запекти до готовності в духовці.
  • Лаханорізо (грецький рецепт)

    Час приготування: 40 хвилин.

    Калорійність: 80 ккал на 100 грамів.

    БЖУ: 2/14/10.

    Інгредієнти на 8 порцій:

    • капуста свіжа, 800 г;
    • рис круглозерний, 100 г;
    • морква свіжа, 300 г;
    • цибуля ріпчаста 150 г;
    • томатний сік, 100 мл;
    • оливкова олія, сіль за смаком;
    • спеції: 3 горошини чорного перцю, мелений коріандр на кінчику ножа.

    Рецепт покроково

  • Капусту нашаткувати, качан і верхні листки видалити.
  • Овочі підготувати: вимити, очистити. Цибулю нашаткувати, моркву порізати соломкою або кружечками. Обсмажити всі овочі в сковороді протягом 3 хвилин. Туди ж додати шинковану капусту. Коли овочі підрум’яняться, влити томатний сік, додати спеції і посолити. Перемішати.
  • Промити рис у декількох водах і додати в сковороду до овочів. Додати склянку очищеної води і накрити посуд кришкою. Тушкувати на повільному вогні до готовності рису. У процесі приготування не піднімати кришку, рис з овочами не перемішувати (готувати за аналогією з пловом).
  • Кому не корисна капуста

    Налягаючи на страви з капусти, важливо не забувати про протипоказання. До них відносяться: підвищена кислотність шлунку, коліти, ентерити, діарея, інфаркт міокарда та передінфарктний стан. З обережністю — захворювання щитовидної залози, період загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

    Особливо корисною може виявитися сира капуста. Переїдання часто призводить до здуття і нудоти. Також уникайте вживання в їжу кочережки — саме в ній накопичуються шкідливі речовини — мінеральні добрива, які використовуються при вирощуванні культури.