Чому болить спина: 5 неочевидних причин

2162


Зміст

  • Причина 1. Проблеми з іншими органами
  • Причина 2. Сидячий спосіб життя
  • Причина 3. Неправильне харчування
  • Причина 4. Неправильно підібране взуття
  • Причина 5. Постійні стреси
  • При виникненні будь-яких больових відчуттів в області попереку або лопаток слід, не відкладаючи, звернутися до лікаря. Це неодмінно. Але так само важливо — знати причину болю або хоча б мати уявлення про те, з-за чого вона настає. Це дозволить уникнути подальших перевантажень і навіть візитів до лікаря. На жаль, не кожен з нас дбає належним чином про здоров’я опорно-рухового апарату. Багато хто ставиться до цього спокійно. І марно. Відмінний стан спини можна зберегти на довгі роки, знаючи основні причини походження болів і розвитку захворювань.

    Примітно, що багато з причин виникнення болю та дискомфорту в спині не є очевидними. Всі знають, що не можна піднімати важке, тільки і всього. Щодо решти лікарі висловлюють сумнів, — чи відомо про це широкій публіці? У цій статті ми розглянемо всі можливі й вірогідні причини, чому болить спина. Наголошуємо: ми не навчаємо, як лікувати спину, ми лише розповідаємо, з-за чого це буває. Поставити правильний діагноз може тільки лікар.

    В 77 випадках з 100 ще не пізно змінити деякі звички і прислухатися до свого організму. Допоможіть собі вже сьогодні, почніть прямо зараз. Отже, в чому ж може бути справа?

    Причина 1. Проблеми з іншими органами

    Неприємні відчуття в спині не завжди вказують на проблеми з хребтом. Часто болі можуть виникати в іншому органі і просто «віддавати» в спину. Так, болі в попереку можуть бути «відображенням» захворювань ніг, кишечника або сечостатевої системи. Хворобливі відчуття в шиї можуть вказувати на захворювання вух, носа, горла. Болі в грудях — на проблеми з серцем, легенями і підшлункової. У цьому випадку дуже важливо прислухатися до інших симптомів і не відкладати відвідування лікаря.

    Рішення: комплексна діагностика організму, візит до грамотного терапевта і подальше відвідування відповідних спеціалістів вузького профілю. Ніякого самолікування!

    Чому болить спина: 5 неочевидних причин

    Причина 2. Сидячий спосіб життя

    Довгий (і що ще гірше) постійне сидіння призводить до підвищеного навантаження на хребет і згодом до деформації хребців. Це досить поширена і досить очевидна причина появи хворобливих відчуттів в спині.

    Рішення: влаштовуйте активні п’ятихвилинки щогодини. Можна встати, походити навколо робочого столу або по коридору, присісти, кілька разів звести і розвести лопатки, виконати плавні кругові рухи шиєю.

    Чому болить спина: 5 неочевидних причин

    Причина 3. Неправильне харчування

    Жирна їжа, надлишок солі й відсутність вітамінів погіршують стан судин і хребта. Головний ворог — сіль. Крім того, вона провокує затримку рідини в організмі, збільшуючи масу тіла людини. Відповідно, навантаження на хребет теж зростає.

    Рішення: перехід на збалансований раціон. Щоб опорно-руховий апарат не «хворіла», включіть в щоденне меню достатню кількість білка, кальцію і корисних жирів (докладніше про них тут). Також не забудьте про фосфорі, магнії, вітаміни C і D.

    Їжте більше бобових, гречки, молочних продуктів, пісного м’яса, петрушки. У невеликих кількостях дозволяйте собі вершкове масло, печінка тріски, горіхи. Кількість солі треба звести до мінімуму. Від вживання продуктів з вмістом транс-жирів — відмовитися.

    Чому болить спина: 5 неочевидних причин

    Причина 4. Неправильно підібране взуття

    Занадто високі підбори — часта причина хвороб спини. Особливо, якщо шпилька висока та тонка, а якість самої взуття залишає бажати кращого. Наприклад, незручна колодка і виготовлена без врахування багатьох важливих анатомічних особливостей стопи. Особливо шкідлива жорстка, тісний, нестійка взуття; туфлі, куплені не за розміром.

    При регулярному носінні такого взуття центр ваги може зміститися. В результаті чого збільшується навантаження на хребет, а згодом зростає і ризик деформації хребців.

    Рішення: перейдіть на відповідне взуття. Каблук повинен бути невеликим (не більше 5 см), стійким і досить широким. Від шпильок-човників при болях у спині краще відмовитися. Вдома лікарі рекомендують ходити босоніж (можна в шкарпетках, якщо підлога холодний).

    Чому болить спина: 5 неочевидних причин

    Причина 5. Постійні стреси

    Нарешті, сама неочевидна і навіть неймовірна причина — нервові перенапруження і стреси. Багато здивуються, але наше самопочуття часто буває пов’язане з емоційним станом. Коли не вистачає душевного комфорту, страждає і тіло.

    На фізичному рівні стрес часто відчувається постійна напруга. Напружені можуть бути м’язи, суглоби, шия, поперек. Багато жінок відчувають себе скуто й незатишно, часто сутуляться. Це створює додаткові проблеми здоров’ю. Різні руйнівні емоції, такі як страх або сором, постійно виникають, призводять до того, що людина приймає неприродні пози: втягує голову, горбиться. В результаті порушується кровообіг, страждає опорно-руховий апарат і внутрішні органи.

    Рішення: допоможе робота зі своїми внутрішніми страхами, комплексами і протиріччями.

    Особливо важливо: перестати накручувати себе, постійно згадувати минулі події і докоряти себе минулим, боятися того, що ще не сталося і швидше за все ніколи не трапиться. Також рекомендується записатися в спортзал, пройти курс розслабляючого масажу у професіонала, внести трохи різноманітності в повсякденне життя. В ідеалі не завадить допомога психолога.

    Чому болить спина: 5 неочевидних причин

    Відвідати лікаря потрібно також, якщо:

    • спина починає боліти під час виконання домашніх справ (миття посуду, підлог, прасування білизни);
    • вам буває боляче танцювати;
    • ви не можете довго ходити на підборах (виникають неприємні відчуття);
    • вам важко перебувати на ногах цілий день;
    • потримали на руках дитину, собачку або кота і відчули напругу, больові відчуття в спині.

    Будь ласка, не ігноруйте сигнали організму. Потрібно негайно звернутися до лікаря, якщо ви відчули гостру біль несподівано, різко. Якщо неприємні відчуття стали з’являтися часто, поставтеся до цього подвійно серйозно. Відвідайте медичний заклад як можна швидше, попередньо усунувши можливі причини болю.