Проста дієта для здоровя зубів

1482

Підтримувати здоров’я зубів і ясен допомагає правильне харчування і відмова від шкідливих звичок. Якщо берегти міцність емалі, необхідність відвідувати стоматолога буде виникати значно рідше. Емаль — найтвердіша тканина в організмі, але це не означає абсолютної невразливості. Зберегти її допоможуть ці поради.

Причини руйнування зубної емалі

Щоб зберегти емаль здоровою, їй потрібен захист від різких перепадів температури, впливу кислот, цукру. Кальцій, з якого переважно складаються зуби, необхідно регулярно поповнювати. А разом з ним — запаси вітаміну D, фосфору, аскорбінової кислоти та інших активних речовин.

Потрібно забути звичку їсти гарячу і холодну їжу одночасно: запивати чаєм або кавою крижані десерти, вживати холодну воду відразу після страв «з пилу, з жару». Киплячі напої та страви, як і їжа дуже низької температури шкідливі для зубів самі по собі.

Солодкі і крохмалисті продукти руйнують зубну емаль. Причому цукор негативно діє на неї навіть у мікродозах, так як є їжею для каріозних бактерій. Працівники кондитерських фабрик знають це не з чуток. Випічка, каші, картопля залишають на поверхні зубів і слизової рота наліт, в якому теж розмножуються шкідливі мікроби. Захистити емаль і ясна допомагає ретельне ополіскування чистою водою, гігієнічними еліксирами відразу після з’їденої цукерки. На додаток до щоденної чищенні зубів після сніданку і вечері. Фруктові соки шкідливі не менше кондитерських виробів. Цукру в них теж багато.

Цитрусові, при всій корисності, руйнують поверхню зубів. Органічні кислоти роблять емаль пухкої, а при частому вживанні — стоншують її. Тому любителі лимонів і апельсинів часто страждають підвищеною чутливістю. Вихід — ті ж регулярні ополіскування рота. Можна використовувати для цих цілей мінеральну воду. Лимонад, фруктові коктейлі та інші кислі напої рекомендується пити через трубочку.

Звичка постійно гризти насіння або горіхи теж негативно відбивається на зубній емалі. Вона поступово стирається, проникають у мікротріщини залишки їжі та шкідливі мікроби. Можливо і некаріозне поразки, коли невеликі ділянки поверхні відколюються. Цьому сприяє дефіцит кальцію і вітамінів в їжі.

Проста дієта для здоровя зубів

Корисна їжа для зубів

Основний мінерал повинен надходити в організм у складі різних продуктів, інакше він погано засвоюється. Тому важливо не просто є багаті кальцієм страви, а стежити за їх різноманітністю. Для зубів корисні:

  • свіже молоко;
  • кефір, сироватка;
  • сир;
  • сири;
  • різні види річкової і морської риби солоної, відварений, консервованої;
  • яйця: курячі, перепелині, гусячі;
  • морепродукти: кальмари, креветки, водорості;
  • сухофрукти: особливо курага і чорнослив;
  • зелень і овочі: шпинат, кріп, салат, селера, цибуля.

Проста дієта для здоровя зубів

Вагітним включати в меню страви з кальцієм потрібно щодня. Порція сиру з фруктами, риба з зеленню або яєчня запобіжать вилучення елемента з організму, зберігши зуби. Шкаралупу відварених яєць можна вживати в подрібненому вигляді, додаючи по дрібці в кашу або інші страви. Цей натуральний БАД діє не гірше аптечних препаратів. Твердий сир теж бажано їсти частіше. Кальцій, який в ньому міститься, заповнює мікропошкодження зубної емалі, зупиняючи її руйнування.

Клітковина, якої багаті тверді овочі та фрукти, чудово очищає і полірує поверхню зубів. Тому після їжі корисні сира морква, капуста, огірки або яблука. Вони прийдуть на допомогу і в форс-мажорних обставин: якщо раптом загубилася або зламалася зубна щітка. А зелень ще і усуне неприємний запах з рота. Пожувавши гілочку петрушки, можна зміцнити ясна, поповнити запас кальцію і освіжити дихання одночасно.

Проста дієта для здоровя зубів

Червоні ягоди корисно використовувати не лише як вітамінні, але і натуральне відбілюючий засіб. Суниця, наприклад, розчиняють зубний наліт і усуває патогенну мікрофлору. В сезон її корисно їсти кожен день. Але — не забуваючи потім полоскати рот водою, щоб видалити кислоти. А ось виноград і банани краще вживати обмежено, тримаючи щітку з пастою неподалік. Цукру ці плоди містять багато, а клітковини — мало. Шкоди від них зубах ненабагато менше, ніж від цукерок.

Ці прості рекомендації допоможуть зберегти здорові міцні зуби абсолютно безкоштовно, позбавлять від позаурочних походів до стоматолога, і стресів, пов’язаних із ними.