Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

746


Зміст

  • Підсолоджувачі і цукрозамінники
  • Цукрозамінники
  • Підсолоджувачі
  • Розповсюджені омани про підсолоджувачах
  • Огляд замінників цукру
  • Фруктоза
  • Стевія
  • Сорбіт
  • Сукралоза
  • Аспартам
  • Сахарин
  • Эритрит
  • Цикламат
  • Кращий цукрозамінник: критерії вибору
  • Користь і шкода замінників цукру
  • Одним з головних «ворогів» здоров’я серед продуктів вважається цукор. Він надмірно калорійний, при цьому дуже швидко засвоюється, що загрожує появою зайвої ваги і заважає позбавленню від нього, а високий глікемічний індекс робить його справжньою отрутою для людей, які страждають деякими захворюваннями, зокрема, діабет. Крім того, цукор підвищує апетит, провокуючи переїдання. Не дивно, що поборники здорового харчування і ті, хто бажає схуднути, намагаються обмежити його вживання або навіть зовсім виключити цукор з раціону, але відмовитися від звичних смакових відчуттів не так-то просто. На допомогу приходять всілякі замінники цукру.

    Який цукрозамінник вважається найбільш безпечним для здоров’я і кращим за смаковими властивостями, читайте в цій статті. У сьогоднішньому матеріалі всі популярні типи цукрозамінників з докладним розбором.

    Підсолоджувачі і цукрозамінники

    Існує дві категорії речовин, які замінюють цукор. Всі вони володіють солодким смаком різною мірою, але розрізняються по хімічній природі.

    Цукрозамінники

    Ці речовини є вуглеводами досить близькі до них. За калорійністю вони порівнянні з цукром, як і за смаком, але засвоюються набагато повільніше, завдаючи меншої шкоди здоров’ю.

    Підсолоджувачі

    З точки зору хімії вони належать до інших типів речовин, що відрізняються від вуглеводів за молекулярною структурою. Калорійність їх дуже мала, а по солодощі вони перевершують цукор в сотні і навіть тисячі разів. Це означає, що речовина дає такий смак, як цукор, в меншій концентрації. Однак цей показник може змінюватись в залежності від температури їжі, а деякі підсолоджувачі виявляються більш солодкими в поєднанні з іншими.

    Слід зауважити, що обидва терміна не завжди носять абсолютний характер і іноді вживаються як синоніми. Солодкі добавки виробляються у вигляді порошків, таблеток і рідин. У харчовій промисловості використовуються в основному порошки, рідини – при приготуванні їжі в домашніх умовах, а цукрозамінник в таблетках зручно додавати в каву або чай.

    Розповсюджені омани про підсолоджувачах

    Замінники цукру оточені величезною кількістю міфів. Розглянемо найпоширеніші з них.

    • Натуральні цукрозамінники краще синтетичних

    Протиставлення «шкідливої хімії» і «корисних дарів матінки-природи» активно експлуатується в рекламі, але не завжди відповідає істині, досить згадати ботулотоксин – страшна отрута природного походження, в 70 000 разів перевершує по токсичності діоксин, найсильніший з синтетичних отруйних речовин.

    Так само йде справа з підсолоджувачами. Наприклад, одне з речовин, що входять до складу натуральної стевії – дулкозид – в США знаходиться під забороною через підозри на мутагенність. Синтетичний аспартам такої небезпеки не несе, а за смаковими якостями перевершує стевію.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    • Цукрозамінники не годяться для випічки

    Це стосується далеко не всіх підсолоджувачів, наприклад, сукралозе і стевії термічна обробка не страшна. Враховуючи, що эритрит не руйнує яєчний білок, його можна використовувати для безе або меренги.

    • Достаточно замінити цукор підсолоджувачами, щоб схуднути

    Ступінь калорійність споживаних продуктів, безумовно, важлива при схудненні, але не тільки вона. Вживання замінників створює парадоксальну ситуацію: солодкий смак провокує вироблення інсуліну, але організм не отримує глюкози. В результаті виникає непереборне відчуття голоду, що змушує людини переїдати, причому вибирати їжу, що містить швидко засвоювані вуглеводи, що аж ніяк не сприяє схудненню.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    Не слід також забувати, що калорійність цих речовин, хоча і нижче, ніж у цукру, все-таки не дорівнює нулю, а наслідки передозування можуть бути набагато страшніше, ніж зайві кілограми.

    Особлива ситуація виникає при вживанні підсолоджувачів, які не є вуглеводами: не дополучая вуглеводи, організм з особливою інтенсивністю створює жирові запаси, що аж ніяк не сприяє нормалізації ваги.

    • Підсолоджувачі коштують дуже дорого

    Частково це відповідає істині, ці продукти дорожче цукру. Але багато з них перевершують його не тільки за ціною, але і за солодощі – меншої кількості замінника вистачить на більш довгий термін. Таким чином, ви витратите не більше, а може, і менше грошей. Наприклад, стевія цукрозамінник солодше цукру в 10 разів.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    Огляд замінників цукру

    Існують натуральні і синтетичні солодкі добавки до їжі, кожна з них володіє своїми достоїнствами і недоліками.

    Фруктоза

    Натуральне речовина, що міститься у фруктах. По калорійності порівнянна з цукром, але за солодощі перевершує його в 1,7 разів, дозволяючи значно знизити кількість (а, значить, і калорійність). На зубну емаль вона теж впливає, але в меншій мірі, ніж цукор, а тонізуючий ефект корисний при фізичних навантаженнях.

    Але фруктоза не позбавлена недоліків:

  • розщеплюється тільки печінкою, створюючи надмірне навантаження на цей орган;
  • здатна викликати синдром роздратованого кишечника;
  • з легкістю відкладаються в жирові запаси.
  • Побічні ефекти найчастіше виникають при надлишку фруктози. Якщо ваш раціон включає багато фруктів, ви вже отримуєте фруктозу в достатній кількості, і вживати її додатково замість цукру не варто.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    Стевія

    Рослина, відоме також як «медова трава», виростає в Південній Америці та Азії. Низька калорійність поєднується з високим ступенем солодощі, благотворно впливає на травлення, нормалізує тиск. До складу стевії входить необхідний серцю калій.

    З стевії виробляють чотири речовини, що володіють солодким смаком:

    • стевіозид;
    • ребаудиозиды А і С;
    • дулкозид А.

    Стевія має гіркуватий присмак, але вельми популярною з-за свого натурального походження, а також тому, що її можна додавати у випічку. Приянто вважати, що це безпечний цукрозамінник, але захоплюватися ним, як і іншими, не варто.

    Сорбіт

    За молекулярною структурою це не вуглевод, а багатоатомний спирт. Калорійність цукрозамінника сорбіт невелика, а з-за низького глікемічного індексу його часто рекомендують діабетикам. У природі зустрічається у складі деяких продуктів, що містять крохмаль.

    Сукралоза

    Цей синтетичний продукт виробляється з цукру, тому за смаком практично не відрізняється від нього, але за ступенем солодощі перевершує його в 600 разів. Сукралоза витримує термічну обробку, але здатна підвищувати рівень інсуліну.

    Аспартам

    Вельми популярний синтетичний продукт з мінімальною калорійністю і перевершує цукор за солодощі в 200 разів, але при надмірному вживанні провокує головні болі, безсоння і зниження зору. В експериментах над тваринами спостерігався підвищений ризик виникнення злоякісних пухлин, щодо впливу на людей таких даних немає.

    Сахарин

    Поступається іншим продуктам практично за всіма показниками:

    • гіркуватий присмак;
    • канцерогенність;
    • небезпека жовчнокам’яної хвороби.

    Єдиною перевагою можна назвати низьку ціну.

    Эритрит

    Низькокалорійний, практично нешкідливий навіть у великій кількості. Майже не відрізняється від цукру за смаком і зовнішнім виглядом, часто вживається разом зі стевією, приглушаючи її гіркуватий присмак.

    Цикламат

    Вельми небезпечна речовина: призводить до ниркової недостатності, при переробці в травному тракті утворює циклогексан, здатний викликати рак кишечника. Не рекомендується до вживання.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    Кращий цукрозамінник: критерії вибору

    Визначаючись, який цукрозамінник краще, можна орієнтуватися на різні характеристики:

    • смак;
    • натуральне походження;
    • ступінь дослідженості;
    • безпека;
    • доступність.

    За першою ознакою лідирує сукралоза, за смаком вона практично не відрізняється від звичного цукру. Натуральне походження мають похідні стевії, а також фруктоза. Найкраще досліджений в процесі травлення він розпадається на речовини, які присутні в звичайних продуктах харчування або навіть в організмі, але слід врахувати, що він не підходить для випічки і інших продуктів, що передбачають термічну обробку. Практично безпечний эритрит. Найбільш дешевий і часто зустрічається у продажу продукт – сахарин.

    Шкідливі і нешкідливі цукрозамінники. Повний огляд підсолоджувачів

    Користь і шкода замінників цукру

    Солодкі добавки до їжі включаються в раціон не стільки заради користі, принесеної ними, скільки щоб уникнути шкоди, завданої цукром:

    • негативного впливу на підшлункову залозу;
    • карієсу;
    • патологічного зміни стінок кровоносних судин;
    • зайвої ваги.
    • Підсолоджувачі не задовольняють потребу організму в глюкозі, необхідної для мозку, падіння її рівня в крові нижче 4 ммоль/л – це гіпоглікемія з усіма наслідками аж до втрати свідомості.
    • Глюкоза необхідна корисним бактеріям, що населяють кишечник і бере участь в травних процесах. Її нестача може призвести до дисбактеріозу.
    • Цукор відіграє важливу роль у синтезі дофаміну і серотоніну, які образно називають «гормонами радості». Їх недолік при відмові від цукру буде, звичайно, не таким серйозним, щоб привести до ендогенній депресії, але загальне зниження настрою і життєвого тонусу буде гарантовано.

    Так само, як цукор, його замінники шкідливі в надмірній кількості, при їх вживанні важливо пам’ятати про безпечну дозі.