Зміст
Хліб — усьому голова. Так казали наші далекі предки. Тепер ситуація змінилася. Багато прихильників здорового способу життя бояться випічки як вогню, намагаючись всіма шляхами урізати кількість вуглеводів, що надходять з їжею. Також вважається, що людині з надмірною вагою вживати хліб не можна зовсім. У журналах пишуть, що від нього повніють.
Погіршує ситуацію невисока якість самого продукту — хліб зараз не той, що раніше. Магазинний хліб, як і більшість сучасних харчових продуктів, що пройшли технологічну обробку, часто містить цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, а також соєва олія і розпушувачі на основі сечовини (у ряді країн ця добавка в харчовій промисловості є забороненою).
Тому дієтологи називають кращим випікати хліб своїми руками або уважно читати склад при кожній покупці. Вивчати потрібно всі, особливо те, що написано дрібним шрифтом. Там майже завжди є за що зачепитися.
Також замість дріжджів в тісто додають закваски, що значно збільшує користь продукту. Бездріжджовий хліб можна і навіть потрібно їсти, дотримуючи міру. Отже, скільки можна вживати в їжу хліба, щоб не поправлятися?
Скільки з’їдати хліба в день
Надмірне захоплення здобою і хлібом з борошна вищих сортів не принесе користь здоров’ю. Тоді як зерновий і висівковий хліб з хорошим складом абсолютно нешкідливий. Він навіть необхідний організму для гарного самопочуття. Хліб — постачальник натуральної клітковини, вітамінів груп В, Р, D, Е, а також калію, фосфору, заліза, йоду.
Цукру і жиру в них менше, а кількість корисних речовин високо. Таким чином, можна з успіхом дотримуватися дієти, не відмовляючись від хліба — 2-3 шматочки на день дозволено.
Дієтичний зерновий хліб — відмінний помічник при запорах і метеоризмі, містить багато клітковини і вітамінів. Продукт корисний при гіпертонії і атеросклерозі, легко справляється з проблемами з кишечника. Зерновий хліб дуже корисний. Він печеться з використанням цілісних і тонкоподрібнених злакових зерен, які повільно перетравлюються в кишечнику. Такий хліб добре допомагає втамувати голод і не допустить переїдання.
Зараз з’явився безсольовий хліб. Його рекомендується включати в раціон при хворобах нирок і серця.
Як є хліб, щоб худнути
Помилка слов’янського менталітету в тому, що хліб у нас прийнято подавати абсолютно до будь-яких страв. Щоб контролювати вагу, потрібно вживати хліб усвідомлено, не включаючи його в будь раціон без розбору. Під час їжі не поспішати, ретельно пережовуючи їжу. Не запивати хліб водою, тоді він дійсно принесе користь організму.
Виключити з раціону варто тістечка та булочки. Краще замінити їх хлібом з родзинками, кунжутом, насінням і сухофруктами. Але не зловживати.
Можна хлібці на дієті?
Виробники випускають хлібці з рисовим, гречаним, вівсяним борошном. Бувають сорти хлібців з цільних зерен з висівками. Вони рекомендовані в багатьох дієтах для схуднення. У них немає дріжджів, цукру, тому вважається, що вони абсолютно нешкідливі. Це оману.
Виявляється, в хлібцях навіть більше калорій, ніж у звичайному хлібі. Це пояснюється високим вмістом в них складних вуглеводів. Енергетична цінність хлібців близько 300 ккал. Щоб ефективність дієти не скорочувалася, потрібно вживати не більше 50 гр. в добу.
При виборі хлібців обов’язково читайте склад, як і при купівлі хліба. Якщо в складі цукор, дріжджі, харчові добавки. Залиште продукт на полиці.