Чому небезпечно їсти ковбасу

1452


Зміст

  • Докторська ковбаса сьогодні, з чого вона?
  • Шкідливі добавки в ковбасі: 4 причини не є і не купувати її
  • А чи є альтернатива?
  • Адепти ЗСЖ і ПП давно відмовилися від усіх ковбасних виробів. Причина — поганий склад продукції промислового виробництва. Домашню ковбасу їсти можна, магазинну — ні. Дізнаємося, чому.

    Докторська ковбаса сьогодні, з чого вона?

    Розберемо поганий / хороший склад на прикладі всіма улюбленої Докторської ковбаси. У радянський час вона виготовлялася з м’якоті яловичини і свинини, яєць, молока, солі, натуральних прянощів і спецій. Ніяких шкідливих добавок не застосовувалося. В наші дні від старої доброї Докторської залишилася тільки назва. Про це повідомляє «Росконтроль».

    В результаті тестування ковбаси, випущеної різними м’ясокомбінатами, всього кілька зразків виявилися гідними уваги і повністю безпечними. Продукція інших виробників не рекомендована до купівлі.

    Чому небезпечно їсти ковбасу

    Шкідливі добавки в ковбасі: 4 причини не є і не купувати її

  • Фіксатори забарвлення. Зазвичай з цією метою використовується нітрит натрію. Ця добавка надає ковбасному виробу апетитний рожевий колір, але представляє шкоди для людини — є отруйною для всіх ссавців. Має високу канцерогенність і токсичністю. При передозуванні у людини отруєння діагностують високого ступеня тяжкості. Добавка поки не заборонена в Росії. Згідно з державними нормами дозволяється не більше 50 мг нітриту натрію на 1 кг продукту.
  • Надлишок фосфатів. Зазвичай це харчові добавки, що позначаються як Е450 і Е451. Фосфати збільшують масу готового продукту, фактично накачуючи вологою. Причому на смакових якостях це не відбивається — підсилювачі смаку роблять свою справу.
  • Консерванти. Багато недобросовісні виробники використовують сорбінову та бензойну кислоти, заборонені в ряді держав. Сорбінова кислота сприяє активному руйнуванню вітаміну В12, життєво необхідного людині. В результаті регулярного вживання добавки можуть розвинутися нервові розлади, викликані відмиранням нервових клітин. Бензойна — викликає найсильніші напади алергії, може спровокувати розвиток астми. У Росії бензойна кислота досі дозволена, але суворо в межах допустимої концентрації — не більше 5 мл на кілограм харчового продукту.
  • Тваринний білок, або білковий стабілізатор. Тваринний білок виходить шляхом перемелювання кісток, хрящів, сухожиль і застосовується виробниками для здешевлення м’ясного продукту. Також справжня Докторська не повинна містити крохмалю і соєвого білка.
  • Висновок невтішний: багато виробники порушують всі можливі правила і постачають на ринок сурогат, який не має нічого спільного з ковбасою і м’ясом. Щоб не шкодити здоров’ю, придбайте м’ясну продукцію перевіреної якості, у виробників, які заслуговують довіри. Ціна при цьому буде відповідна.

    А чи є альтернатива?

    І ковбасу і сосиски можна зробити самому. Це досить швидко і нескладно. Для приготування ковбаси своїми руками можна скористатися цим рецептом. Домашня ковбаса не містить небажаних інгредієнтів і коштує дешевше магазинного. Особливо якщо зробити її з курки.

    Ви також можете приготувати домашні сосиски з курячого фаршу. Рецепт представлений у цій статті.

    Чому небезпечно їсти ковбасу