Найнадійніший спосіб худнути швидко і без шкоди для здоров’я — рахувати калорії. Якщо ви хочете скинути вагу і зменшитися в розмірах, потрібно вкладатися в рамки дефіциту. Норма калорій для тих, хто худне на добу підраховується за формулою — універсальної цифри для кожного не існує. Найбільш часто використовується формула розрахунку калорій Харріса-Бенедикта для визначення розміру основного обміну речовин (ООВ). Формула враховує: стать, зріст, вага, вік. Подальший підрахунок здійснюється з урахуванням виду діяльності та рухової активності людини. Повний матеріал про те, як розраховується добова норма калорій для зниження ваги в цій статті.
Підрахунок калорій дає чимало переваг. По-перше, худне точно знає, що він в дефіциті. Має уявлення, скільки і чого ще можна з’їсти. По-друге, зручно проводити аналіз. Для цього записуйте все з’їдене в блокнот або заносьте в додаток. Через тиждень ви перегляньте щоденник і зрозумієте, що жменька кураги в середу і три горішки в суботу були зайвими. Надалі ви врахуєте і виправите цю помилку. Нарешті, такий підхід просто дисциплінує. Так простіше увійти в режим і звикнути до вашого нового раціону. Психологічно людині також спокійніше при підрахунку — не потрібно думати й гадати, можна ще пару ложок каші з’їсти чи ні.
Рахувати калорії зручно, але трудомістко. Багатьом швидко набридає записувати в блокнот кожен перекус. Навіть програми на смартфоні не рятують. Додає роботи і те, що продукти в складних стравах треба рахувати окремо. Якщо ви просто вводите в рядок слово «борщ», програма видасть неточний, дуже усереднений показник. Чому? Відповідь проста — все готують це блюдо по-різному. З яловичини, з свинини, з маслом для смаження і великою кількістю картоплі або й зовсім без нього. Правильно робити так: брати кожний компонент окремо, зважувати в сирому вигляді, вираховувати калорійність і тільки потім варити. А після того, як ви приготували страву, потрібно його повторно зважити і перерахувати.
Наприклад, ви вирішили зробити котлети. Зважити на вагах кухонних потрібно все, що належить за рецептом: м’ясо, цибулю, яйце, олію, молоко та хліб. Так ви отримаєте калорійність всієї партії котлет. Щоб дізнатися, скільки калорій в одній котлеті, треба просто розділити загальний калораж на кількість готових котлет. Додамо, що для цього необхідно ліпити кульки приблизно одного розміру. Якщо котлети сильно розрізняються по вазі, такий спосіб підрахунку не підійде. Досить складно, чи не так? Саме тому підрахунок калорій багатьох лякає.
Насправді, використовувати усереднене значення все-таки можна. Якщо ви не смажите все у фритюрі у літрі киплячої олії і не додаєте в кожен рецепт майонез. Ви можете почати підрахунок калорій таким щодо неточним чином, якщо вам дуже складно, і ви новачок в схудненні. Після того, як втянетесь і освоїтеся, рекомендується «ускладнити завдання». Можна обійтися і без підрахунку взагалі. Багато фітнес-тренери і дієтологи запевняють, що це можливо. Правда, це теж непросто. Розповімо, як правильно це робити.
Схуднення без підрахунку калорій: 4 важливих рекомендації
Нарешті, є ще альтернатива. Якщо у вас зайвого трохи, і ви плануєте схуднути за пару тижнів, скористайтесь підходящої вам дієтою, раціон якої вже розписаний по днях із зазначенням порцій. Потрібні тільки кухонні ваги. Наприклад, на сніданок два яйця і шматочок хліба, в обід — стейк горбуші і два помідора, на вечерю — склянка кефіру і 1 хлібець.
Підібрати дієту можна в розділі «Харчування, дієти». Вибираючи методику схуднення для себе, будь ласка, ознайомтеся з протипоказаннями та врахуйте індивідуальні особливості вашого організму.