Фрукти на дієті: можна чи ні?

2357

Багато дієти передбачають відмову від солодкого повністю: не тільки від цукерок, але і від фруктів, ягід. Виникає резонне питання: чи потрібно йти на такі жертви? Чи виправдані вони? Спробуємо розібратися.

Насамперед нас переконують відмовитися від фруктів творці білкових дієт. Такі методики для схуднення дуже жорсткі і передбачають відмову від будь-якої їжі, що містить вуглеводи, навіть від фруктів і ягід. Білкові дієти високоефективні — якщо дотримуватися правила, можна позбутися від 7-12 кілограмів за два тижні. Одна з таких дієт — «Тіло богині». Результати можуть бути і більш значними — все залежить від ваги худне. Повненька дівчина може скинути максимальна кількість кілограмів на білковій дієті. Худенька — не сильно втратить в кількості, але значно поліпшить якість тіла.

Явна перевага білкових дієт в тому, що вони не чинять негативного впливу на м’язову масу на відміну, наприклад, від дієти балерин і Майї Плісецької. На цьому плюси білкових дієт закінчуються, тому дотримуватися такого плану харчування тривалий час не можна. Так, ви можете слідувати дієті протягом 2-3 тижнів і на цей період утриматися від вживання фруктів. Але більш тривалий відмова від вуглеводної їжі не рекомендується — це може погано позначитися на зовнішності і здоров’я, привести до швидкої стомлюваності і нервозності.

Інша варіація крайнощі при схудненні — виключити тільки фрукти з високим глікемічним індексом. Наприклад, банани і виноград. Вважається, що, вживаючи їх в їжу, не схуднеш. Насправді це не зовсім так. Перше і головне, на що слід звертати увагу, — це дефіцит калорій. Якщо він вирахуваний вірно і дотримується щодня, глікемічний індекс фрукта або будь-якої іншої їжі ролі не грає. Хурма і банани просто більш калорійні, ніж апельсини і яблука, тому їх буває складніше вписати в добову норму. Але при бажанні — можна. Якщо ви великий любитель винограду, гранатів і манго, не відмовляйтеся від своїх уподобань. Але дотримуйтесь помірність і не забувайте враховувати кожен такий перекус. Навіть половинка банана або жменька черешні — це їжа, що містить калорії.

Окремо варто сказати про так званих жиросжигающих фруктах. Вважається, що вони не тільки можна, але і необхідні тим, хто худне, так як прискорюють метаболізм і сприяють якнайшвидшому досягненню результатів. Насправді, жиросжигающие фрукти — це скоріше міф, як і продукти з негативною калорійністю. Так, вони корисні і смачні, мають невелику енергетичну цінність, тому ними можна їсти без побоювання. Але проти складок на животі вони безсилі. Якщо ви часто переїдаєте і захоплюєтеся жирної і смаженої їжею, напівфабрикатами, фастфудом, грейпфрути і лимони не допоможуть вам схуднути.

Фрукти на дієті: можна чи ні?

Самий правильний варіант — відмова від будь-яких дієт і перехід на правильне харчування. В такому випадку вживати фрукти і ягоди можна й потрібно кожен день. Це можуть бути цитрусові, яблука, кокоси, банани, заморожені і свіжі кислі та солодкі ягоди. У добу рекомендується вживати 1,5–2 порції по 200 грамів.

Фрукти і ягоди найкорисніше їсти окремо від іншої їжі, але не перед сном і не натщесерце. Наприклад, на другий сніданок або полуденок. З приводу часу доби думки розділилися. Деякі фахівці в області здорового харчування рекомендують їсти фрукти строго в першій половині дня. Інші, навпаки, стверджують, що при дефіциті калорій час прийому їжі не має значення.

Фрукти на дієті: можна чи ні?

І ті, і інші єдині в одному: ягоди і фрукти — самостійний прийом їжі. Не варто їх поєднувати з м’ясом і молоком, хлібобулочними виробами, солодкими газованими напоями, смаженими, копченими, дуже солоними або перченим стравами.

Після того, як ви поїли ягід або фруктів, корисно прополоскати рот або почистити зуби. Фруктові кислоти шкідливі для зубної емалі. У смородині, винограді, агрусі міститься янтарна кислота. У суниці, малині та вишні — саліцилова. У помірних кількостях вони абсолютно безпечні, але надмірно захоплюватися цими плодами не варто, вони здатні чинити сильний вплив на слизові оболонки ШЛУНКОВО-кишкового тракту.