Страшна правда про цукор. Документальний фільм-викриття Деймона Гамо

1820

Після перегляду фільму «Цукор» 55% користувачів Мережі відмовляться від солодкого раз і назавжди.

Про шкідливість нікотину, алкоголю і наркотиків не чув тільки ледачий. Тема негативного впливу перерахованих речовин регулярно підіймається в ЗМІ. Однак існує ще одна залежність — цукрова. Солодощі доступні, активно рекламуються і не сприймаються як погроза, хоча вони діють на ту ж область мозку, що і кокаїн.

Австралійський режисер і актор Деймон Гамо зняв документальний фільм про цукор, в якому піддав себе серйозного і навіть небезпечного експерименту.

Викриває сюжет

Це не перша кінокартина, яка намагається звернути увагу людей на проблему тотального ожиріння — фільм «Подвійна порція» піднімав питання фаст-фуду. Сценарій отримав великий відгук, оскільки шкоду жирної їжі очевидний. З цукром все йде набагато складніше. Питний йогурт, чай у пляшках, соки в яскравих упаковках, пластівці, які дбайливі мами вранці заливають дітям молоком. Рівень цукру в корисних на перший погляд продукти в кілька разів перевищує норму.

Страшна правда про цукор. Документальний фільм-викриття Деймона Гамо

Не варто боятися, що оповідання навіє сон і нудьгу. Вся інформація, включаючи наукові доводи, подана в ігровому і популярному стилі, який засвоїть навіть дитина.

Фахівці розрахували, що середньостатистичний австралієць вживає близько 40 ложок цукру. Для цього необов’язково харчуватися лише мармеладом і цукерками — гіганти харчової індустрії постаралися, щоб люди щодня отримували необхідний «допінг». Досить уважно вивчити етикетки на продуктах в найближчому супермаркеті, що і зробив Деймон. Цукор є у 80% харчових товарів: починаючи від кисломолочних продуктів і закінчуючи кетчупом і майонезом. Новомодні смузі, свіжовичавлені соки, протеїнові батончики — все це таїть у собі небезпеку і зайві калорії.

Страшна правда про цукор. Документальний фільм-викриття Деймона Гамо

Деймон не просто озвучив проблему підвищеного кількості цукру в щоденному раціоні дорослих і дітей, він змалював весь масштаб всесвітньої катастрофи. Зі здорового способу життя режисер перейшов на звичне для всіх вживання цукру, а у глядача з’явилася можливість спостерігати за змінами в організмі молодого чоловіка.

Для кого цей фільм

Зриви на дієті, змушують їсти солодке — не відсутність волі і не слабодухість. Це така ж залежність, як і тяга до алкоголю або тютюну. Ось тільки сигаретні компанії вже отримали мільйонні позови на відшкодування шкоди, а виробники газованої води та інших продуктів з високим вмістом цукру продовжують рекламувати свій товар.

  • при наявності цукрового залежності;
  • на межі чергового харчового зриву;
  • якщо схуднення більше нагадує бій, в якому переможений вага повертається і приводить «полонених» у вигляді додаткових кілограмів.

Чимало в мережі «викривальних» статей і коментарів, в яких висміюється не тільки сюжет, але і доводи експертів. Серед вагомих аргументів: «Зло – не цукор, а його надлишок». Так в цьому і полягає основна думка картини. Всього кілька століть тому додавали цукор в каву і чай — зараз сім’я з легкістю з’їсть до 6 кг прихованої в «корисних» продуктів фруктози. І людський організм продовжує вимагати збільшення дози.

Страшна правда про цукор. Документальний фільм-викриття Деймона Гамо

Не потрібно шукати в сценарії відсилання до теорії змови чи сумніватися в чистоті експерименту. Режисер закликає повторити його досвід з точністю до навпаки — не включити цукор в щоденне меню, а повністю від нього відмовитися. Для цього потрібно уважно читати склад продуктів і віддавати перевагу натуральній їжі.

Знайти і подивитися фільм можна у відкритих джерелах.