Зміст
Напій на основі вівса концентрує всі мікроелементи, вітаміни і поживні речовини, що містяться в культурі. Ферментація насичує його корисної молочною кислотою. Квас з вівсяних зерен стимулює функції внутрішніх органів, допомагає позбавитися від зайвих підшкірних відкладень.
Вівсяний квас: користь і шкода
Правильно приготовлений настій на сирих вівсяних зернах чудово втамовує спрагу і оздоровлює. У процесі сквашування з злаку в напій переходять органічні та амінокислоти, вуглеводи, комплекс вітамінів В, С, К, Е, каротин, залізо, калій, селен, марганець, мідь і ряд інших активних елементів. Всі вони биодоступны — легко всмоктуються і засвоюються.
Домашній вівсяний квас має сечогінну, помірну послаблювальну дію, прочищає жовчні протоки, прискорює транспортування і розщеплення жирів, стимулює роботу печінки. В результаті налагоджується обмін речовин, швидше токсини нейтралізуються, активніше працюють нирки і кишечник.
Цим корисним напоєм можна замінити прийом вітамінно-мінеральних комплексів і різних засобів для схуднення. Результат помітний вже через 3-4 тижні регулярного вживання.
Вівсяний квас, користь якого перевірена і очевидна, в деяких випадках протипоказаний. Шкоди організму він може завдати при непереносимості глютену, підвищеній кислотності шлункового соку, грибкових захворюваннях. Можливі ознаки загострень патологій на тлі вживання напою:
- часта відрижка;
- метеоризм;
- спазми або тягнучі болі в кишечнику;
- посилюється свербіння, почервоніння шкіри або слизових оболонок.
Вівсяний квас: рецепт з цільного зерна
Дієтичний напій корисніше готувати з неподрібненої крупи. Придбати таку можна в спеціалізованих магазинах. Крім головного інгредієнта будуть потрібні:
- 3-літрова банка;
- 0,5 м2 чистої марлі;
- джерельна або фільтрована вода;
- 2 ст. л. родзинок.
Овес в кількості 200 р. необхідно промити кілька разів і помістити в посуд. Туди ж залити 1 л води кімнатної температури. Горлечко банки щільно зав’язати складеної в 4 рази марлею. Потім поставити ємність у тепле освітлюване місце, але не під прямі сонячні промені.
Коли почнеться активне бродіння, рідина злегка замутится, на поверхні виступить піна. Через добу її необхідно злити і зберегти. До разбухшим зернам додати родзинки і 2 л свіжої води. Через 24 години напій готовий. Його обережно зціджують, а закваску використовують ще раз.
Первинну рідину можна процідити, залити в іншу банку і настояти, прикривши тканиною, в теплому приміщенні ще добу. Вийде злегка кислуватий на смак газований напій — з м’ятою, цукром або іншими добавками його можна пити як натуральний лимонад.
Як застосовувати
Підігрівати або сильно охолоджувати готовий квас не рекомендується. Інакше він швидко втратить всі корисні властивості. Для схуднення і поліпшення фізичного стану бажано пити рідину кімнатної температури.
Якщо смак напою здається малоприємним, в нього можна додавати по 1 ч. л. лимонного, грейпфрутового, яблучного або іншого кислого соку. Через 10 хвилин після вживання квасу кожен раз рекомендується випивати склянку води. Приймати їжу бажано через 30-40 хвилин.
Зберігати дозрілий квас слід в холодильнику при температурі +6-8°С. Бажано в закритому посуді із скла або емальованої сталі. Термін придатності напою — до двох діб. Старий швидко прокисає і псується.
Короткочасний курс очищення становить 14 діб. Для досягнення тривалого ефекту та оздоровлення пити квас корисно від 4 до 6 тижнів поспіль. Одночасно слід обмежити в раціоні тваринну їжу, вживати більше зелені і овочевих страв.