Легка закуска — низькокалорійний холодець з курки

2372

М’ясо курки — дієтичний продукт. З нього можна приготувати безліч страв: салати, перші і другі страви, холодець та інші холодні закуски, натуральні або фаршировані котлети, суфле, паштети. При цьому м’ясо курей є одним з найбільш доступних і поширених м’ясопродуктів. Воно дуже корисно: містить повноцінні білки, що складаються з незамінних амінокислот, еластин і колаген.

Також у складі: натрій, калій, кальцій, фосфор, мідь і залізо, вітаміни B1, B3, B6, B12, рибофлавін, фолієва кислота. Жиру в курці — мінімум, тому м’ясо птиці відносять до дієтичних продуктів.

Холодець або холодець з курки — не тільки закуска, але і повноцінне блюдо, яке можна подати на вечерю або обід. Воно практично не містить вуглеводів і зайвих жирів. Курячий холодець чудово поєднується з цільнозерновим хлібом, домашньої гірчицею і овочами, іншими холодними закусками, різноманітною їжею.

Як приготувати холодець з курки?

Робиться холодець дуже просто і досить швидко (не рахуючи часу застигання). Він прекрасно зберігається в холодильнику — його можна їсти на третій, і на четвертий і п’ятий день. Якщо передбачається, що страва будуть їсти діти, не використовуйте при приготуванні холодцю гострих приправ і великої кількості солі. В іншому цей рецепт підходить і для дитячого харчування. В складі немає нічого зайвого: тільки овочі і куряче м’ясо.

Інгредієнти:

  • 800 г м’яса курки;
  • 20 г желатину;
  • 80 г моркви;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 50 г кореня петрушки;
  • 20 р свіжої петрушки;
  • 1 яйце;
  • сіль, спеції за смаком.

За бажанням можна додати зелений горошок, часник, червоний перець, різноманітну зелень. Для приготування рекомендується охолоджена тушка курки. Заморожене м’ясо також допускається. Розморожувати його треба при кімнатній температурі. У воду опускати не потрібно.

Рецепт покроково

  • Тушку курки промити, порізати шматками близько 100 г кожен. Правильна схема оброблення: розрізати вздовж хребта і грудної кістки, потім кожну половину розділити на два, три або чотири шматки приблизно однакового розміру і ваги. Жирну курку не слід довго промивати під струменем теплої води, так вона втрачає свої смакові якості.
  • Прибрати курку у велику каструлю, залити водою з розрахунку 1,5 літра на кожен кілограм курки.
  • Поставити варитися на слабкому вогні 1,5 години. Періодично потрібно знімати жир і піну.
  • За півгодини до закінчення варіння додати в каструлю корінь петрушки і ріпчасту цибулю. Цибулину можна очистити і опустити цілком. Посолити, перемішати.
  • Замочити желатин у воді відповідно до інструкції на упаковці.
  • Варену курку вийняти з бульйону, відділити від кісток. Овочі з бульйону вийняти і викинути.
  • Яйце відварити, остудити. Зелень промити, обсушити, порубати дрібно. Підготувати інші інгредієнти, якщо треба. Наприклад, червоний перець, зелений горошок.
  • Готовий бульйон трохи остудити, якщо треба процідити. З’єднати з желатином.
  • Підготувати містке блюдо, форму або пластиковий контейнер відповідного розміру. На дно покласти відварну розібрану на волокна курку, зверху укласти інші компоненти: порізане половинками яйце, овочі, посипати зеленню. Залити вміст чашки бульйоном з желатином і прибрати в прохолодне місце до повного застигання. Краще на ніч. Посуд має бути з кришкою. Також можна скористатися харчовою плівкою. Важливо, щоб холодець не ввібрав сторонні запахи.
  • Найкраще підходить для холодцю ціла тушка курки. Шкіру можна зняти перед варінням або після. В холодець вона не кладеться — тільки чисте біле м’ясо. Лавровий лист при приготуванні також не використовується.