Як зробити смачну домашню ряжанку

1070


Зміст

  • Як зробити ряжанку в домашніх умовах
  • Інгредієнти
  • Як зробити ряжанку будинку: рецепт покроково
  • Чому домашня ряжанка краще магазинної?
  • Обмеження та рекомендації
  • Ще кілька десятиліть тому ряжанка була настільки популярною, що її готували в кожному будинку. Тепер ситуація змінилася. Смачний кисломолочний продукт все частіше купують у магазинах, що набагато менш корисно. Багато покупні продукти містять штучні добавки, ароматизатори, загусники, барвники, за рахунок чого виробник заявляє максимальний термін придатності. Нам, як споживачам, від цього одні мінуси.

    Ряжанка з магазину позбавлена практично всіх цілющих властивостей. Такий продукт не нормалізує травлення і зміцнює імунітет. У цьому сенсі від нього практично немає толку. Консистенція часто теж не та. Справжня ряжанка не ллється, як одновідсотковий кефір. Наші батьки і діди їли її ложкою.

    Вихід — купувати перевірені продукти від зарекомендували себе торговельних марок, фермерські продукти або готувати ряжанку самому. Останній варіант найкращий. Тільки так можна бути впевненим в якості. До того ж, це зовсім не складно. З чого і як зробити домашню ряжанку, в цій статті.

    Як зробити смачну домашню ряжанку

    Як зробити ряжанку в домашніх умовах

    Домашня ряжанка має 100% натуральний склад і готується зі свіжого молока і закваски. Більше нічого не додаємо — виходить суцільна користь. Натуральна сільська ряжанка повна вітамінів.

    Інгредієнти

    • Свіже натуральне молоко. Краще сільське, яке надоїли 5-6 годин тому. З магазинного пастеризованого молока ряжанка теж може вийти, але буде на 70% менш корисною. Мінімум знадобиться 2 літри молока.
    • Закваска. Можна використовувати кефір або йогурт без добавок з хорошим натуральним складом. Теж краще сільський (фермерський) або саморобний. Можна взяти і сільську сметану (в якій ложка стоїть), але тоді ряжанка вийде дуже калорійною. Мінімум 4 столових ложки.

    Для приготування знадобиться місткий керамічний горщик з товстими стінками. Щоб зробити ряжанку з молока також знадобиться працює духовка.

    Як зробити ряжанку будинку: рецепт покроково

  • Закип’ятіть молоко. Як тільки підніметься пінка, зменшіть вогонь і проваріть молоко протягом ще 10 хвилин. Така попередня підготовка не дасть молока «втекти» в духовці.
  • Перелийте молоко в керамічний горщик. Посуд повинна бути місткою, об’ємом близько трьох літрів (приблизно третина горщика має бути пустим).
  • Поставте горщик в духовку і включіть її на 180 градусів. Перші хвилин 10 поглядайте за молоком. Якщо пінка все ж почне підніматися, протыкайте її виделкою.
  • Залиште молоко нудитися в духовці на 3-4 години. Не накривайте кришкою. Майте на увазі, що за цей час воно сильно зменшиться в обсязі. Тому й беремо не менше 2 літрів.
  • Через 4 години вийміть горщик і дайте йому трохи охолонути. Якщо є термометр, добре. Використовуйте його. Температура молока не повинна перевищувати 42 градуси. Якщо градусника немає, спробуйте молоко губами. Воно має бути трохи теплим. Приблизно таким, як ви даєте дітям.
  • Тепер злийте частина молока у високий стакан і розчиніть в ній 4 столових ложки закваски. Якщо берете сметану, 4 буде достатньо. Якщо кефір або ряжанку, кількість закваски можна збільшити до 5-6.
  • Ретельно розмішайте масу, щоб не було грудочок. З’єднайте з рештою молока. Накрийте кришкою.
  • Знайдіть тепле місце і відправте туди глечик. Це може бути батарея або грубка. Місце повинно бути теплим, але НЕ ГАРЯЧИМ, інакше живі бактерії загинуть. Попередньо банку або глечик оберніть рушниками кілька разів.
  • В процесі переміщення посудину з ряжанкою не трясти, не заважати. А після намагатися взагалі не чіпати. Нехай стоїть на батареї не менше 4-х годин.
  • Через 4 години перевірити ємність. Ряжанка повинна загуснути. Це легко визначити за зовнішнім виглядом — продукт буде легко відставати від стінок посудини. Тепер можна прибирати в холодильник. На 6 годин мінімум. Домашня ряжанка готова, насолоджуйтеся!
  • Процес приготування сільської ряжанки тільки здається складним. Насправді молоко потрібно просто прокип’ятити. Нудиться і заквашується продукт фактично без вашої участі. Так, це досить довго, але просто. Впорається господарочка з будь-яким рівнем кулінарного майстерності. Спробуйте і ви!

    Як зробити смачну домашню ряжанку

    Чому домашня ряжанка краще магазинної?

    Тільки продукт власного або фермерського виготовлення має правильний натуральний склад. Більшість магазинних продуктів не містять нічого, крім порожніх калорій.

    Всього 2 склянки натуральної ряжанки містять майже добову норму кальцію і фосфору для дорослої людини. Крім того, густий ряжанкою цілком можна наїстися. Коли такий продукт є в будинку, набагато легше пережити дієту.

    Ряжанка рекомендується усім від мала до велика: вона поліпшує апетит дитини, підтримує організм жінки в період менопаузи, корисна спортсменам і літнім людям.

    Обмеження та рекомендації

    • Якщо ви заквашували ряжанку на сметані, краще утриматися від вживання такого продукту на ніч.
    • При проблемах із зайвою вагою домашню ряжанку треба споживати помірно. Заквашувати на кефірі.
    • При гастриті продукт може бути небезпечний з-за високої кислотності.
    • При будь-яких захворюваннях ШКТ рекомендована консультація фахівця.