Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

706


Зміст

  • Дію дієти
  • Принципи харчування
  • Протипоказання
  • Дозволені продукти
  • Небажані продукти
  • Зразкове меню
  • Аскетизм і розмірений спосіб життя тибетських ченців, які ніколи не страждали зайвою вагою і доживавших до дуже похилого віку, завжди викликав інтерес дієтологів. Вдалося з’ясувати, що міцним здоров’ям і довголіттям жителі Тибету багато в чому зобов’язані харчування. Згідно буддійської культури ченці ніколи не вживали м’яса, їли трохи і неквапливо. Основу їх раціону складали рослинні продукти і молоко. За цим принципом була складена знаменита тибетська дієта для схуднення та оздоровлення організму.

    Дію дієти

    Рослинно-молочного харчування лікарі рекомендують дотримуватися всім, хто страждає порушеннями функцій печінки, нирок, кишечника, серцево-судинної системи, хворобами суглобів, схильна до набряків, атеросклерозу, фізично ослаблений. З цієї причини дієта тибетських ченців вважається лікувально-оздоровчої.

  • Відсутність в раціоні м’ясних продуктів позбавляє організм від надлишків шкідливою сечової кислоти і токсинів.
  • Злаки, овочі і фрукти насичують антиоксидантами, мінералами і вітамінами, попереджають розвиток онкологічних пухлин, допомагають зберегти здоровий колір обличчя.
  • Молочні продукти дають необхідну кількість кальцію. Він сприяє згорянню жирів, необхідний для повноцінного загального обміну речовин.
  • Важливо, що навіть після її закінчення та повернення до звичного меню вага продовжує йти ще деякий час. Причина — прискорення обмінних процесів, нормалізація функцій печінки і кишечника. Одночасно з вагою поступово зникають: підвищена стомлюваність, дратівливість і тривожність.

    Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

    Принципи харчування

    Ключові правила тибетської дієти:

  • Основу раціону складає рослинна їжа, близько ⅓ — молочна. Зрідка дієтологи радять вживати рибу, щоб забезпечити організм вітаміном D і комплексами омега-кислот. Корисно включати в меню і цільнозерновий хліб.
  • Прийому їжі нічого не повинно заважати. Думки під час трапези повинні бути зайняті лише їжею, очі спрямовані в тарілку. Кожен шматочок потрібно жувати не менше 30 секунд. Це дозволяє мозку вчасно зрозуміти, що організм наситився.
  • Готувати страви необхідно максимально просто: відварювати, запікати або їсти в сирому вигляді. Використовувати при цьому бажано не більше 3 інгредієнтів. Складні страви перевантажують ферментативну систему і стимулюють апетит.
  • В день потрібно випивати 2 л звичайної негазованої води. Робити це слід між прийомами їжі. Під час їжі або відразу після неї пити небажано, щоб не порушувати виділення шлункового соку.
  • За один раз можна з’їдати не більше 300 р. їжі. Більша кількість розтягує шлунок.
  • Будь-які перекуси заборонені. Вечеря має бути за 2-3 години до відходу до сну.
  • Щоб відволіктися від думок про їжу, корисно займатися дихальною гімнастикою, спортивними іграми, багато гуляти. Фізична активність усуває помилковий апетит.
  • Протипоказання

    Відмовитися від дієтичного харчування слід вагітним жінкам, хворим на виразку шлунка, різними видами гастриту, цукровим діабетом, при загостреннях будь-яких хронічних патологій.

    Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

    Дозволені продукти

    Спланувати раціон бажано заздалегідь, включивши в нього тільки корисні продукти. Список їх в тибетської дієти досить широкий.

  • Овочі. Єдина вимога до них — свіжість. Купувати необхідно тільки якісні, в перевірених місцях. Салати, рагу або соте — готувати перед вживанням, не залишаючи страви запас.
  • Фрукти. Їх асортимент може включати не тільки звичні яблука і сливи з грушами, але й екзотичні плоди: маракуйю, мангустины, цитроны, ананаси, карамболу. Головне, щоб на них не було алергії.
  • Плодові соки — також частина дієти. Пити слід соки з фруктів і овочів, розбавлені водою, без цукру.
  • Горіхи і насіння. Невелика їх кількість забезпечує організм всіма вітамінами, амінокислотами, рослинними жирами. Корисні волоські, фундук, мигдаль, фісташки, соняшник.
  • Рекомендовані молочні продукти: кефір, свіже молоко, кисле молоко, нежирний сир, домашній сир сулугуні, бринза несолона. Жирність напоїв повинна бути не більше 2%, сиру і сиру — не більше 10%.
  • Рибу потрібно вибирати пісну, різних сортів: судака, тріску, хек, лосося, тунця. Включати її в меню можна не більше 2 разів на тиждень.
  • Хліб. Кращий у вигляді сухариків, спечений із житнього або цільнозерновий борошна.
  • Рослинні масла. У салати можна додавати лляна, кукурудзяна, кунжутне, оливкова, соняшникова. І воно повинно бути нерафінованою.
  • Рис. Але не білий рафінований, а неочищений: дикий, коричневий, бурий.
  • Солодощі. Натуральний мед, сухофрукти повністю забезпечують потребу організму в глюкозі. Вживати їх потрібно потроху. Зрідка можна додавати в меню гіркий шоколад — 20-30 р. не більше двох разів на тиждень.
  • Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

    Небажані продукти

    При складанні меню не можна заперечувати, включаючи в нього рекламовані «дієтичні» та інші шкідливі продукти:

    • фітнес-батончики: багато з них калорійніше звичайних цукерок;
    • мюслі, вівсяні, рисові, кукурудзяні пластівці: після переробки нічого корисного в них немає, а калорійність просто позамежна;
    • макарони з твердих сортів пшениці: не більше, ніж рекламний хід, калорій в них не менше, ніж у звичайних;
    • «легкий» майонез: пальмове масло, консерванти і крохмаль не мають відношення до здорової дієти;
    • газовані напої «лайт»: підсолоджувачі провокують викид інсуліну, а він сприяє накопиченню жиру;
    • «легкі» цукерки, торти і тістечка: у них ті ж цукор і жири, що і в звичайних;
    • консервовані овочі, риба та інші продукти: в них міститься багато солі, шкідливих хімічних добавок;
    • готові салати: для продовження терміну придатності і товарного вигляду в них додають консерванти, синтетичний оцет, підсилювачі смаку;
    • дієтичні хлібці: спечені бувають з рафінованого борошна з додаванням різних «покращувачів».

    Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

    Зразкове меню

    Зразок дієтичного раціону на тиждень.

    День 1:

    • сніданок: стакан молока і сухар;
    • обід: відварна квасоля, салат з помідорів і солодкого перцю, яблука;
    • вечеря: тушкована капуста з морквою, сир.

    День 2:

    • сніданок: кефір, персики;
    • обід: печена риба, огірки, зелень;
    • вечеря: тушкована асортимент овочів з грибами, чорнослив, шматочок хліба.

    День 3:

    • сніданок: відварений рис, томатний сік;
    • обід: печений гарбуз, сирний сир;
    • вечеря: фруктове пюре, йогурт.

    Тибетська дієта — втрачаємо до 4 кг за тиждень

    День 4:

    • сніданок: сухарі, простокваша;
    • обід: стручкова квасоля з сиром;
    • вечеря: морквяний салат з яблуком, горіхи.

    День 5:

    • сніданок: салат з буряка, сир;
    • обід: будь-які фрукти, сік;
    • вечеря: боби з салатом з цукіні.

    День 6:

    • сніданок: грейпфрут, відварений рис;
    • обід: печена риба, сухар, капустяний салат;
    • вечеря: тушковані баклажани з кабачками.

    День 7:

    • сніданок: варений гарбуз, йогурт;
    • обід: салат з квасолі, томатів і зелені, сир;
    • вечеря: рагу з кольорової капусти, будь-які фрукти.