Зміст
Щодня з’їдаючи яблуко, економиш на лікаря, говорять англійці. Без перебільшення можна сказати: яблука корисні всім — як здоровим, так і тим, хто страждає різними захворюваннями, в тому числі, ожиріння, хвороби печінки, нирок, суглобів, серця і судин. І, звичайно, ідеально підходять для дієт і розвантажувальних днів. Свіжі яблука багаті солями калію, тому чинять легку сечогінну дію. Вага йде швидко і без наслідків.
А тепер уявіть, наскільки вигідною може бути така дієта, особливо якщо яблучка ростуть у вашому дворі. Але навіть якщо це не так, — не біда. Сезонні плоди (а вони самі корисні) коштують дуже недорого і скрізь продаються.
Яблучна дієта на 3 дні, меню
Дотримуйтесь рекомендацій в точності, щоб позбавитися від зайвої ваги в короткий термін. Днів три — їх не слід переставляти місцями або порушувати вказану послідовність подачі страв.
День 1
- Сніданок: 1 шматочок цільнозернового (ц/з) або висівкового хліба, 1,5 столових ложки нежирного сиру, 3 зубчики зеленого яблука.
- Перекус: 1 яблуко цілком і 1 хлібець.
- Обід: рибний салат (150 г білої риби відварної, на грилі або на пару, 1 яблуко, м’якоть 1 апельсина і свіжа зелень; скропити лимонним соком і заправити нежирним білим йогуртом).
- Перекус: 100 г нежирного сиру, 1 яблуко.
- Вечеря: 2 невеликих бутерброд з нежирним сиром і ц/з хлібом. Перший бутерброд посипте свіжою зеленню, другий — прикрасьте шматочками соковитого яблука.
День 2
- Сніданок: приготуйте мюслі (1 натерте з шкіркою яблуко, 30 г вівсяних пластівців, столова ложка родзинок), залийте 150 мл нежирного молока.
- Перекус: 1 яблуко цілком і 1 хлібець.
- Обід: млинці з рисової або ц/з борошна (30 г борошна, 6 столових ложок нежирного молока, сіль, кориця і цукор за смаком, випікати без масла на а/п сковороді). Начинка з 1 яблука, нарізаного скибочками.
- Перекус: 100 г нежирного сиру, 1 яблуко.
- Вечеря: 40 г відвареного рису змішайте з нарізаним яблуком і подрібненої половинкою банана.
День 3
- Сніданок: шматочок ц/з або висівкового хліба, 2 столових ложки нежирного сиру, 1 яблуко цілком.
- Перекус: приготуйте напій (1 натерте яблуко, 150 г нежирного кефіру, сік кориці і лимона за смаком).
- Обід: 100 г курячої грудки без шкіри на пару під яблучним «ковдрою». Щоб зробити «ковдра», 1 дрібно наріжте ціле яблуко і 1 штучку солодкого перцю, додайте сік лимона, 25 мл води і варіть 5 хвилин. Вийшла ароматною підливою полийте м’ясо.
- Перекус: 1 яблуко цілком і 1 хлібець.
- Вечеря: приготуйте вітамінний салат (наріжте соломкою 1 яблуко і 2 середніх соковитих моркви, додайте 1 чайну ложку родзинок, 60 г нежирного сиру, заправте крапелькою рослинного масла).
Рекомендації та поради
Також звертайте увагу на зовнішній вигляд, запах і стан шкірки — яблуко не повинно бути занадто м’яким, м’ятою, червивым або пошкодженим. Купуйте стиглі плоди невеликого розміру з природним кольором і ароматом. Вводите в раціон різні сорти яблук. При підвищеній кислотності шлунка більше підходять солодкі плоди.
Їжте яблука, попередньо ретельно промиваючи плоди. Шкірку краще не знімати — в ній величезну кількість корисних речовин. Також варто берегти зуби — використовуйте невеликий ножичок для нарізки скибочок.
Протипоказання та рекомендації
Яблучна дієта для схуднення не рекомендується дітям і підліткам, вагітним і годуючим жінкам, літнім людям, а також при наявності гострих і хронічних захворювань серця і судин, органів ШКТ.
Утримайтеся від голодних дієт в період інтенсивних розумових і фізичних навантажень — рекомендовані швидка ходьба, плавання, йога.