Мусака по-грецьки: рецепт з бараниною і баклажанами

687


Зміст

  • Рецепт мусака з баклажанами
  • Інгредієнти
  • Рецепт покроково
  • За рахунок великої кількості в складі низькокалорійних інгредієнтів — овочів, мусаку сміливо можна назвати корисним і легким стравою. В основі традиційної рецептури — баранина. Це м’ясо підходить котрі худнуть. Незважаючи на те, що продукт досить калорійний, в ньому багато білка, а вміст жиру значно нижча, ніж у свинині. Холестерину менше, ніж у яловичині. Вуглеводів практично немає. Перетравлюється і засвоюється баранина добре, не залишає відчуття тяжкості, при цьому чудово насичує.

    Крім збалансованого складу БЖУ, у баранині присутня безліч вітамінів і необхідних організму макро – і мікроелементів. Найкращими гастрономічними якостями володіє м’ясо ягнят. Молодих баранчиків можна сміливо вживати в їжу навіть на дієті. У м’ясі ягнят містяться вітаміни B, З, D і Е, благотворно впливають на кісткову систему та імунітет, обмінні процеси. А ще баранина — джерело магнію, кальцію, фосфору і заліза, міді, сірки, марганцю, хрому і цінних амінокислот. Амінокислоти в раціоні необхідні спортсменам і всім тим, хто дбає про гармонійний та пропорційному розвитку фігури.

    М’ясо молодих баранчиків корисно чоловікам і жінкам, дітям. Баранина покращує сон і нормалізує обмін речовин, підтримує щитовидну залозу, діяльність серця і судин, корисна для нервової системи. Продукт рекомендований для дієтичного раціону.

    Рецепт мусака з баклажанами

    Грецька мусака найсмачніше зі свіжої молодої баранини і фермерських овочів, зберегли найбільше вітамінів. Багато також використовують домашній фарш. Крім основних інгредієнтів знадобиться свіжа зелень. Це може бути що завгодно, що більше подобається: петрушка, кінза, базилік, кріп.

    Щоб страва виходило ще ніжніше, робіть мусаку в глиняних горщиках. Перш ніж починати готувати, потримайте горщик 15 хвилин в прохолодній воді. Пори посуду вберуть вологу, і страва вийде більш соковитим. Якщо посуд нова і ні разу не використовувалась, вимочувати горщики у воді слід протягом години. Ставити глиняний горщик з мусака потрібно в холодну духовку, інакше він може тріснути. З цієї ж причини, виймаючи горщик з духовки, не ставте його на дуже холодну поверхню. Ідеально — дати охолонути страви на дерев’яній підставці або обробній дошці.

    Інгредієнти

    Для приготування мусака нам знадобляться:

    • 500 г баранини;
    • 2 баклажана;
    • 2 помідори;
    • 1 невеликий кабачок;
    • 5 цибулин;
    • 1 склянка сметани;
    • 1,5 ложки рослинного масла;
    • 2 зубчики часнику;
    • 2 лаврових листа;
    • 2 столових ложки зелені;
    • сіль, чорний перець, спеції за смаком.

    Мусака по-грецьки: рецепт з бараниною і баклажанами

    Рецепт покроково

  • Овочі вимити, очистити і нарізати тонкими кружками / брусочками.
  • Баранину вимити й обсушити, зрізати сухожилля і плівки. Нарізати невеликими шматочками і злегка відбити.
  • На дно горщиків, змащене вершковим або топленим маслом, укласти рядами в один шар овочі: баклажани, цибулю, кабачок, помідори, чергуючи з тертим часником, чорним перцем, рубаною свіжої зеленню і м’ясом. На кожен шар баранини потрібно викладати лавровий лист.
  • Залити зверху мусаку рослинним маслом і сметаною, прикрасити половинками помідорів черрі.
  • Поставити горщик в духовку і випікати протягом години.
  • Через 60 хвилин горщик витягти і злегка остудити. Подавати до столу на тарілці.

    Використовується м’ясо або фарш домашній. Рецептура від цього не змінюється. Можна трохи скоротити час випікання, але не обов’язково. Рекомендується готувати фарш з охолодженої баранини безпосередньо перед приготуванням страви. Якщо немає можливості використовувати горщики, можна взяти форму для запікання в духовці або навіть зробити мусаку в мультиварці.