Олів’є, оселедець під шубою і мандарини — незмінні символи Нового року. Але яке ж свято без гарячого? Правильно, ніякої. При цьому зовсім не обов’язково запікати жирного гусака або томити в духовці гігантську рульку. Більш щадний для фігури варіант, але при цьому не менш смачний — ніжні стейки з риби, телятини або пісної свинини. А щоб м’ясо вийшло соковитим, використовуємо секретні маринади.
Переваг у стейків маса. Їх можна легко приготувати і красиво подати до столу, нарешті, вони просто дуже смачні і ситні. При цьому стейк — досить-таки нехитре блюдо. З ним явно менше мороки, ніж з тушкою індички.
Стейки під різними соусами готуються протягом півгодини, включаючи всі етапи (не враховуючи часу на маринування). Час приготування стейків можна варіювати, відповідно змінюватись буде і ступінь прожарки. Нарешті, не будемо забувати, що стейк являє собою цільний шматок чистого м’яса без кісток, жил і шкіри.
Для приготування стейка потрібно брати свіже охолоджене сировину, шматки товщиною не менше 2 див. Попередньо обвалювати, відбивати або іншим механічним способом пом’якшувати волокна не можна. Можна тільки спеції і приправи. Поверхня стейка безпосередньо перед смаженням повинна бути ідеально сухий. На сковороду шматки треба викладати так, щоб вони не стикалися.
Стейк із соусом із кураги
Інгредієнти:
4 стейка (нежирна свинина чи телятина);
200 г відбірної кураги;
1 цибулина;
5 зубчиків часнику;
масло топлене, 1 столова ложка;
олія рослинна, 2 столових ложки;
гострий перець чилі;
сіль, перець чорний мелений за смаком.
Рецепт приготування стейка покроково
Курагу ретельно промити, залити окропом і варити 7-10 хвилин на повільному вогні. Відкинути на друшляк і дати стекти воді, а потім дрібно нарізати.
Цибулю очистити, нашаткувати і обсмажити в рослинній олії до золотистого кольору. Часник пропустити через прес і додати до цибулі. Обсмажити овочі до м’якості, після чого з’єднати з нарізаним курагою.
Гострий перчик чилі нарізати кільцями і додати до цибулі і куразі. Все перемішати в блендері до однорідності. Потім перекласти в сотейник, довести до кипіння і тушкувати під кришкою протягом 20 хвилин на маленькому вогні.
М’ясо вимити, ретельно обсушити паперовими рушниками, поперчити. Розігріти в сковороді топлене масло і обсмажити стейки по 4 хвилини з одного боку. Посолити. Перевернути і смажити ще 5 хвилин.
Подавати гарячими під соусом із кураги. На гарнір ідеально підійдуть овочі, рис, картопляне пюре.
Стейк з лосося з соусом тартар
Маринувати стейки потрібно протягом 10 годин. Щоб усе встигнути, краще зробити це напередодні.
Інгредієнти:
2 стейка лосося;
2 чайних ложки оливкової олії;
3 чайних ложки лимонного соку;
по 2 столові ложки сметани і майонезу;
1 варений жовток;
1 зубчик часнику;
2 маринованих огірка;
1 столова ложка подрібненого кропу;
сіль, перець за смаком.
Приготування покроково
Приготувати маринад: з’єднати по 2 чайних ложки лимонного соку і оливкової олії.
Стейки промити, ретельно обсушити. Посолити, поперчити і залити маринадом. Залишити на 10 годин.
Зробити соус тар-тар: в чаші блендера змішати майонез, сметану і варений жовток. Додати подрібнені мариновані огірки, кріп, дрібно порубаний часник і лимонний сік, що залишився. Ще раз перемішати, спробувати. При необхідності додати сіль і перець.
Промариновані стейки обсмажити з двох сторін на грилі до готовності (приблизно по 3 хвилини з кожної сторони).
Викласти готові стейки на тарілку, полити соусом і подати до столу. Ідеально про овочами, рисом.
Стейк з яловичини з соусом сальса
Інгредієнти:
4 стейка (яловичина);
2 стиглих помідора;
2 червоних цибулини;
40 г зелені петрушки;
10 свіжих листочків орегано;
3 столових ложки оливкової олії;
1 столова ложка бальзамічного оцту;
масло рослинне для смаження;
сіль, перець чорний мелений за смаком.
Приготування покроково
Приготувати соус: на сковорідці гриль, змазаній рослинною олією, обсмажити подрібнений тонкими кружальцями цибулю до рум’яного стану. Потім зняти цибулю з вогню і порізати на дрібні шматочки. Те ж виконати з помідорами, порізаними кружальцями. Змішати в мисці подрібнені цибулю і помідори, туди ж додати дрібно нарізану петрушку, орегано, влити бальзамічний оцет і масло оливи. Посолити, поперчити, ще раз ретельно перемішати.
Стейки промити, ретельно обсушити. Обсмажити на сковороді гриль на 2-3 хвилини з одного боку, потім перевернути і готувати ще протягом двох хвилин.
Викласти готові стейки на тарілку, полити соусом і подати на стіл. Гарнір — практично будь-який.
Стейк «Мармуровий» під ягідним соусом
Інгредієнти:
2 стейка (яловичина);
½ Склянки дрібно нарізаної цибулі-шалот;
1 стакан ягід (вишня, журавлина);
1 зірочка анісу;
1 столова ложка оливкової олії;
¾ Склянки червоного сухого вина;
масло вершкове, 1 столова ложка;
сіль, перець чорний мелений за смаком.
Приготування покроково
М’ясо промити, ретельно обсушити. Розігріти на великому вогні чавунну сковорідку, влити оливкову олію і обсмажити стейки протягом 3-4 хвилин з кожного боку. Перекласти на тарілку, поперчити, посолити і прикрити фольгою.
Зробити соус: цибулю-шалот спасерувати в малій кількості води до прозорого і ніжного стану. Додати подрібнені (без кісточок) ягоди і аніс, готувати ще 1 хвилину. Влити вино, довести масу до кипіння і варити до легкого ступеня загущення. Потім видалити аніс і додати вершкове масло. Перемішати і зняти з вогню.
Стейки нарізати поперек волокон, полити соусом і подати гарячими. Смачно з будь-яким гарніром!
Для приготування соусу можна взяти як свіжі, так і заморожені ягоди (попередньо відтанути при кімнатній температурі).
Середній час приготування стейків по всім чотирьом рецептами — 30-40 хвилин. Стейк лосося попередньо маринують протягом 10 годин (цей варіант найдовший в приготуванні).
Зміст Як худнув король поп-музикиВідгуки та рекомендаціїСхудлий Кіркоров на фотоКіркоров до схуднення Король поп-музики, блискучий шоумен, актор, композитор і продюсер Філіп Кіркоров не приховує, що відчуває особливу тягу до модним, екстравагантним вбранням.