Кому схуднути простіше: жінці чи чоловікові?

2122


Зміст

  • Гендерні відмінності процесу схуднення
  • Жирова і м’язова маса
  • Мотивація і харчування
  • Типи ожиріння
  • Звичка переїдати
  • Ефективні методи схуднення
  • Кому худнути легше, чоловікам чи жінкам? Це питання особливо хвилює дівчат, які мріють скинути зайву вагу. До речі, пані переконані, що схуднення легше дається чоловікам, і багато в чому виявляються праві. Насправді, якщо придивитися, повних кавалерів виявиться значно менше, ніж повних представниць прекрасної статі. З чого така несправедливість? Чому чоловікам все дається легко, а жінкам доводиться буквально катувати себе дієтами і тренуваннями, спробуємо розібратися.

    Гендерні відмінності процесу схуднення

    Виявляється, грамотний контроль ваги неможливий без урахування статевої приналежності. Жіночий та чоловічий організми мають різний обмін речовин, вимагають різної кількості калорій і інтенсивності фізичних навантажень. Дами, на відміну від представників сильної статі, швидше накопичують і довше утримують жир. Це природна фізіологічна особливість, необхідна для успішного виношування потомства. Таким чином еволюція подбала про збереження виду. Чоловіки, призначені спочатку для важкої фізичної роботи, більш масивні і сильні. Щоб не втрачати дарма часу і зусиль при схудненні, представникам сильної і слабкої підлоги потрібно запам’ятати кілька постулатів.

    Жирова і м’язова маса

    У жінок жирові клітини за розміром більше чоловічих. Ендокринна система підтримує високий рівень естрогенів, — гормонів, що сприяють відкладенню жирових запасів. Чоловіки ж — володарі більшої кількості тестостерону, спалює ліпіди. Показники м’язової маси від природи також різні. Чоловічі м’язи складають до 40% ваги, споживають багато енергії і сприяють швидкому метаболізму. Тому їм, щоб зміцнити тіло і активніше спалювати жир, корисні цільові фізичні тренування для нарощування м’язів.

    Жінкам необхідно поєднувати з часу кардионагрузки і силові вправи у співвідношенні 2:1, займаючись не рідше трьох разів у тиждень. А краще — щодня. Їм необхідно долати природний гормональний бар’єр, змушуючи тіло витрачати більше жиру, ніж його відкладається. У чоловіків при тій же частоті підходів велику частину часу повинні займати вправи на зміцнення м’язів. Для профілактики ожиріння їм достатньо 15-20 хвилин плавання або бігу одноразово. Іншу роботу зробить тестостерон. Під час інтенсивних занять важливо пам’ятати про профілактику травматизму. Чоловіки частіше ризикують здоров’ям колінних суглобів, жінкам же важче забезпечити безпеку плечового пояса і хребта. Техніки відповідних вправ потрібно приділяти особливу увагу.

    Кому схуднути простіше: жінці чи чоловікові?

    Мотивація і харчування

    Чоловікам складніше починати худнути психологічно. Питання краси хвилюють їх рідше, набагато важливіше фізичний комфорт і смачна їжа. Про обмеження в харчуванні більшість замислюється лише, коли здоров’я виявляється під загрозою із-за ожиріння. Щоб довго слідувати дієті, доводиться напружувати силу волі і весь час тримати себе в руках. Жінки більш дисципліновані, для них питання власної привабливості важливіше щедрого раціону. Крім того, спочатку пані схильні харчуватися правильніше: рідше чоловіків їдять фастфуд, воліють помірні порції. Але це не робить схуднення для них простіше. Навпаки, щоб домогтися помітних результатів, доводиться докладати ще більше зусиль.

    Якщо чоловікам достатньо лише відмовитися від сала і котлет, жінкам, які і так їх не їдять, потрібно шукати заміну хліба і каш. Враховуючи, що спочатку запас зайвих кіло у дам зазвичай менше, дієту потрібно дотримуватися більш сувору і тривалу. У результаті високий ризик передчасного відмови від неї. Висновок: чоловікам важче змусити себе відмовитися від шкідливих звичок, а жінкам — дотримуватися встановлених обмежень тривалий час.

    Типи ожиріння

    Чоловіки частіше схильні абдомінальне відкладенню жиру навколо талії і області внутрішніх органів. У жінок запаси локалізуються зазвичай на сідницях і стегнах. У першому випадку скидати вагу простіше: м’язи живота більше, активніше забезпечуються кров’ю, ніж «п’ята точка» і ноги. Дамам, щоб відточити силует, доводиться більше пітніти в спортзалі, бігати і крутити педалі. Нижні кінцівки худнуть в останню чергу.

    Кому схуднути простіше: жінці чи чоловікові?

    Звичка переїдати

    Спустошувати холодильник під впливом стресу, нудьги або негативних емоцій пані схильні частіше. І всього іншого в ці періоди воліють зазвичай солодку або жирну їжу, тобто, саму шкідливу. Чоловіки теж можуть переїдати, коли сильно хвилюються, але рідше. Для них більш «традиційно» курити або вживати «розслаблюючі» напої. Хоча про користь таких методів говорити не доводиться, до набору ваги вони мають непряме відношення, тому резюмуємо: жінки під час стресу повніють частіше. А якщо врахувати, що до емоційних перепадів вони схильні більше, стає ясно, що боротися з собою їм складніше. Вихід: виробити звичку справлятися з тривогами, не заїдаючи їх. Для цього нерідко доводиться звертатися до професійних психологів і психотерапевтів.

    Кому схуднути простіше: жінці чи чоловікові?

    Ефективні методи схуднення

    Чоловікам необхідно багато енергії для підтримання тонусу м’язів. Строгі дієти для них небажані. Досить винятку найбільш шкідливих продуктів і зниження обсягів порцій. Основна увага їм потрібно приділяти фізичним навантаженням. Рекомендується не тільки займатися спортом, але і активно рухатися впродовж дня, багато ходити пішки.

    Для жінок дієти і психоемоційний рівновагу більш актуальні. Їх організму дефіцит калорій корисніше, ніж необхідність спалювати надходять з допомогою вправ. Однак фітнес необхідний для закріплення результатів, підтримки тонусу і прискорення обміну речовин. З навантажень переважають аеробні та розтяжки, а також нетривалі тренування з невеликими обтяженнями.