Шкода пальмової олії: міф чи реальність?

899


Зміст

  • Походження та властивості пальмової олії
  • Пальмова олія: користь
  • Пальмова олія: шкода
  • Пальмову олію в продуктах
  • Додаткові рекомендації
  • Доцільність застосування пальмової олії в харчовій промисловості викликає безліч суперечок на різних рівнях. Його лають домогосподарки, лікарі і вчені, називають повільним вбивцею, провокатором розвитку ожиріння, раку, атеросклерозу, закликають населення бойкотувати продукти з його змістом. Шкода пальмової олії для здоров’я багато хто вважають безумовним. Доведено він чи відноситься до розряду міфів?

    Походження та властивості пальмової олії

    Цей продукт являє собою натуральний рослинний жир, що виділяється з кісточок і м’якоті плодів олійної пальми. Культивують дерево в субтропіках: Південній Америці, Африці, Південно-Східній Азії. Ні листя, ні кора, ні деревина рослин, всупереч вигадок, джерелами масла не є.

    Шкода пальмової олії: міф чи реальність?

    Плоди, з яких роблять пальмова олія, подрібнюють і кип’ятять у великих чанах водою. Выжимаемая субстанція мало схожа на звичні рослинні жири. Вона дуже густа, насиченого червоного відтінку. При температурі нижче +39°С таке масло втрачає текучість, стає схожим на м’який віск. Під дією повітря і світла наявний червоний пігмент руйнується, продукт світліє.

    Структура його також відрізняється від більшості видів масел. До складу його входять рідкі і тверді фракції:

    • стеарин — тугоплавке з’єднання;
    • пальмовий олеїн, плавящийся при температурі +18°С.

    Собівартість природного жиру низька, так як олійна пальма швидко зростає, невзыскательна до догляду та дуже плодюча. Завдяки цьому масло тривалий час використовувалося в технічних цілях: для виробництва мастила, мила. В їжу спочатку його вживали тільки аборигени. Але наприкінці 20 століття у світі зросла потреба у виробництві недорогих продуктів харчування. Пальмова олія стало вигідною заміною молочних жирів і альтернативою шкідливому маргарину. Завдяки своїй дешевизні і нейтрального смаку.

    Продукт первинного віджимання, призначений для харчової промисловості, дезодорують, очищають від домішок, що відбілюють. В іншому випадку він швидко втрачає однорідність і псується. Однак тверді фракції неочищеного жиру дійсно використовують в технічній галузі. Як і інші види натуральних масел.

    Пальмова олія: користь

    За своїми властивостями і харчової цінності продукт мало відрізняється від інших природних жирів. До складу пальмової олії входять:

    • вітаміни А, Е, D;
    • мононенасичені жирні кислоти;
    • лецитин;
    • антиоксиданти.

    Фахівці ВООЗ визнають, що вживання цього продукту не створює проблем для травлення, на відміну від синтетичних гідрогенізованих жирів. За смаком і органолептиці воно програє вершкового, а за властивостями мало чим відрізняється від нього.

    Оброблене належним чином пальмова олія довго зберігається без втрати якості, що не окислюється, перешкоджає розмноженню в продуктах хвороботворної мікрофлори.

    Шкода пальмової олії: міф чи реальність?

    Пальмова олія: шкода

    Саме із-за їх наявності олія зберігається майже твердим при кімнатній температурі. Велика кількість цих сполук в організмі призводить до підвищення рівня холестерину, порушень роботи печінки, розвитку ожиріння. За властивостями воно ближче до тварин, ніж до рослинним жирам.

    Існують дані про шкоду пальмової олії для дітей. Їх ферментативна система з працею розщеплює міститься в продукті стеаринову кислоту.

    Гідрогенізована пальмова олія безумовно шкідливо, як і інші трансжири. Їх молекули, насичені воднем, утворюють в організмі важкорозчинні солі, забруднюючи кров, печінку і кишечник.

    Шкода пальмової олії: міф чи реальність?

    Пальмову олію в продуктах

    Універсальність пальмового жиру дозволяє застосовувати його, як сировину для виготовлення:

    • спредів;
    • сирної маси;
    • плавлених сирків;
    • кондитерських кремів;
    • цукерок;
    • морозива;
    • паштетів;
    • різних напівфабрикатів;
    • соусів.

    Способів, як визначити пальмова олія в продукті, якщо воно там не значиться, кілька. Воно тривалий час не змінює кольору, не тане в теплому приміщенні, має характерне сальне або «пластилінова» післясмак.

    Цього з’єднання не повинно бути в традиційних натуральних продуктах:

    • сметані;
    • сирі;
    • вершковому маслі;
    • сирі;
    • вершках.

    Небажано пальмова олія в дитячому харчуванні. Педіатри не радять купувати такі марки, незважаючи на їх дешевизну і уявну безпека. Вплив цього жиру на ШКТ і обмінні процеси незрілого організму дітей вивчена недостатньо, тому безпечніше відмовитися від нього на користь натуральних аналогів.

    Додаткові рекомендації

    Дієтологи радять обережно ставитися до пальмової олії людям, які мають такі захворювання:

    • гастрити;
    • виразкову хворобу шлунку та ДПК;
    • коліти;
    • панкреатит;
    • гепатози;
    • холецистит;
    • порушення жирового обміну;
    • жовчокам’яна хвороба;
    • атеросклероз;
    • серцево-судинні патології;
    • порушення мозкового кровообігу.

    Як все тугоплавкі жири, воно збільшує кількість тригліцеридів у крові, посилює патологічні стани, збільшує ризик появи ускладнень. Не варто вживати цей продукт і вагітним жінкам. В силу гормональної перебудови у них нерідко буває збільшений рівень холестерину.