Самі корисні каші для схуднення, рейтинг круп

2547


Зміст

  • Худнуть на кашах?
  • Калорійність круп
  • Рейтинг каш для схуднення
  • Як правильно їсти
  • Як правильно готувати
  • Каші — поживні калорійні страви. І все ж вони вважаються найбільш придатними для дієтичного харчування. Ніякого парадоксу немає — зернові повільно перетравлюються, довго підтримують відчуття ситості і містять масу корисних для організму речовин.

    Худнуть на кашах?

    Звичайно, так. Головне — їсти їх не кілограмами і без добавок у вигляді вершкового масла або котлет. Помірні порції каш допомагають підтримувати стабільний рівень глюкози в крові і дають необхідну кількість енергії. Клітковина, проходячи по травному тракту, чистить його від токсинів і виводить надлишки жирів. Особливо корисні в цьому відношенні крупи з вмістом зернових оболонок — грубого помелу або цільні: гречана ядриця, овес, бурий рис, ячмінь.

    Але навіть шліфовані зерна, в яких клітковини залишається мало, сприяють зниженню ваги. Це забезпечує комплекс рослинних нутрієнтів і вітамінів. Амінокислоти беруть участь в обміні білка, перешкоджають накопиченню жирів. Рибофлавін, тіамін та інші вітаміни групи В підтримують роботу нервової системи, регулюють синтез нових клітин і загальний метаболізм. Крохмаль — джерело енергії, швидко і надовго насичує, а бета-глюкани очищають кров і просвіт кишечника, пов’язуючи шкідливі речовини. А головне — каші не містять жиру, холестерину і не шкодять роботі судин.

    Калорійність круп

    Енергетична цінність у всіх видів продукту велика. Але не потрібно забувати, що це показники для сухих круп. Для 100 р. готової каші вони нижче в 2,5–3 рази. У таблиці нижче наведена калорійність круп в сухому вигляді, а також енергетична цінність готової каші, звареної на воді, без додавання молока, вершків і цукру. Не забувайте: якщо ви худнете, вживати продукт слід без добавок. В ідеалі не потрібно класти навіть солі.

    Продукт Калорійність 100 г крупи, ккал Калорійність 100 г каші, звареної на воді, ккал
    Гречка 310 90
    Перловка 323 108
    Пшоно 347 91
    Кукурудза 335 80
    Рис 350 85
    Овес 303 77

    Рейтинг каш для схуднення

    Кожна з них має свої особливості і по-різному впливає на організм. Урізноманітнити правильне харчування допоможуть наступні.

  • Пшоняна. У ній багато калію, фосфору, магнію, вітамінів Е і групи В. Просо активно виводить холестерин, зміцнює м’язову систему і допомагає роботі серця.
  • Гречана. Містить багато білка і заліза, корисна при анемії, запорах, непереносимість глютену, високого ступеня ожиріння.
  • Пшенична. Незамінна при низькому імунітеті, високому рівні холестерину, порушення обміну жирів. Допомагає швидко скинути вагу, забезпечуючи ситість і комфорт.
  • Вівсяна. Її рекомендують всім, у кого є проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту і печінки. За вмістом вітамінів групи В геркулес не має собі рівних.
  • Ячна. Має в складі кальцій, марганець та інші цінні мінерали. Корисна при цукровому діабеті, так як не підвищує рівень глюкози в крові.
  • Перлова. Містить комплекс рослинних білків, мінералів, провітаміну А, групи В, допомагає очищати кишечник від токсинів, виводить набряки.
  • Кукурудзяна. Безглютеновый гіпоалергенний продукт. Швидко насичує, нейтралізує токсини, покращує травлення.
  • Лляна. Містить багато клітковини і рослинного білка. Корисна при патології шлунка, кишечника, нирок, сприяє інтоксикації.
  • Рисова. Бурий рис більш корисний, оскільки містить каротин та інші вітаміни. Білий шліфований рис рекомендується обмежувати, в ньому багато крохмалю.
  • Горохова. Рекордсмен за вмістом заліза, білка і антиоксидантів, тривалий час підтримує фізичні сили, підходить для спортивного харчування.
  • Часто дієтологи радять віддавати перевагу зерновим місцевого походження. Справа в тому, що ферменти для їх перетравлення закладені в організмі генетично. Дієта на екзотичних злаках може виявитися менш ефективною. Жителя середньої смуги, наприклад, не варто накладати на дикий рис, інакше можливі проблеми з органами ШКТ.

    Як правильно їсти

    Щоб успішно скидати вагу на кашах, важливо дотримувати основні принципи харчування. Головне — підтримувати питний режим: 2-2,5 л води або несолодкого зеленого чаю в день. Рідину потрібно вживати не під час їжі, а за півгодини до або після, щоб не заважати нормальному травленню.

    Різні види каш рекомендується чергувати, вводячи в тижневий раціон не менше 3 видів. Так організм отримає більше корисних речовин. Є зернові для схуднення слід не рідше 3 разів на тиждень: на сніданок і в обід. Вечеряти ними небажано, так як вуглеводи повинні встигати перетравлюватися. Ідеальний розмір порцій — близько 150 р. або обсяг однієї жмені.

    Одночасно з кашами не слід вживати високовуглеводних та цукристих продуктів: бананів, винограду, фініків, хурми, інжиру. Доповнювати дієтичне меню корисніше горіхами, зеленими овочами, чорносливом, цитрусовими, яблуками або кислими ягодами.

    Як правильно готувати

    Основні рекомендації:

    • промивати крупи холодною проточною водою, пшоно і гречку — прожарювати на сковороді;
    • варити каші на воді або знежиреному молоці, без масла, цукру і солі;
    • віддавати перевагу запарювання варінні: розбухаючі таким чином зерна корисніше, так як зберігають максимум всіх елементів.