Зміст
Метеоризм — досить поширена проблема. Це малоприємне явище приносить біль і заважає застебнути улюблені брюки. Що примітно, такої напасті схильні не тільки повненькі, але і худі дівчата. Як правило, виною тому незбалансоване харчування, нетщательное пережовування їжі та включення до раціону певних продуктів, що негативно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Метеоризм візуально збільшує животик, роздуваючи його зсередини. У зв’язку з цим людина виглядає повніше, ніж насправді. Проблема делікатна і поширена, тому їй впритул зайнялися австралійські дієтологи. Результатом став висновок, наказує дотримуватися певної дієти, що виключає з раціону ряд продуктів, в основному вуглеводи, які погано засвоюються. Також в боротьбі з метеоризмом і здуттям живота допоможуть трав’яні чаї і фізичні навантаження.
Рекомендації дієтологів при метеоризмі, здутті і запорах
Дієтолог з Австралії Ларіна Робінсон радить виключити з раціону деякі продукти, щоб назавжди розпрощатися з неприємною проблемою. Ларіна — кваліфікований дієтолог і творчий письменник. Її захоплення — навчити людей смачно і правильно харчуватися, дотримуючись індивідуальної дієти, яка підходить вашому організму.
Ларіна радить не боятися яблук, капусти і молочних продуктів, клейковини, хлібного зерна. Ці продукти можуть впливати на ШКТ людини, але дія їх індивідуально — вони зовсім не обов’язково спровокує здуття. Зате дієта при метеоризмі і здутті суворо виключає білий хліб, чіпси, сухарики та інші снеки, куповане печиво, газовані напої. Вживання алкоголю слід припинити або звести до мінімуму.
Дієтолог Робінсон дуже наочно і образно описує метеоризм:
Така їжа провокує не тільки здуття, але і сприяє набору ваги і зашлаковыванию організму. Замість цього в раціон рекомендується включати свіжі та тушковані овочі, фрукти, цільнозерновий хліб, вживати достатньо чистої води.
Якщо здуття все ж сталося, Ларіна Робінсон радить неспішно прогулятися або присісти 15-20 разів — рух м’язів в області живота послабить хватку» метеоризму. Також рекомендується чай з ромашки, м’яти перцевої, фенхелю.
Меню дієти при метеоризмі: що можна і чого не можна
Дієта при метеоризмі і здутті живота призначається лікарем, якщо має місце хронічне або гостре захворювання. Якщо ж коліки носять разовий характер або є реакцією на певні продукти, а також виявляються перед менструацією, рекомендується ввести в раціон деякі обмеження.
Найбільш відповідна дієта при метеоризмі і здутті живота здатна нейтралізувати больові відчуття і звести їх до мінімуму. При наявності цієї делікатної проблеми важливо вживати в їжу продукти, що містять клітковину і різноманітні волокна, які сприяють комфортному травленню і зменшення кількості газів.
Заборонені продукти
Також не рекомендовані молочні і кисломолочні продукти з терміном придатності або поганим складом. Обмежити слід і бобові, цукор і кофеїн, а також жирне м’ясо, субпродукти. З дозволених м’ясних продуктів: курка, телятина, кролик.
Рекомендовані продукти, зразкове меню на день
Продукти, які не ввійшли в список заборонених, можуть вживатися в різних поєднаннях, але в обмежених кількостях. Переїдання — пряма дорога до здуття. Не зловживайте соусами і сіллю.
Ваш раціон на 1 день може виглядати наступним чином:
- Сніданок: вівсяна каша на воді з медом і ягодами
- Перекус: будь невеликий цитрус або яблуко
- Обід: відварений рис і шматок телятини на грилі
- Перекус: порція твердого сиру і чашка чаю
- Вечеря: овочевий салат, порція вареної тріски.
Через півгодини після їжі можна випивати чашечку трав’яного чаю.
Загальні рекомендації
Часто причиною виникнення метеоризму є погане пережовування їжі або попадання повітря під час прийому їжі. У цьому разі наступні рекомендації:
- Їжте повільно, ретельно пережовуючи їжу
- Не розмовляйте та не смійтеся під час їжі
- Їжте невеликими порціями приблизно в один час
- Не паліть і не пийте воду під час їжі
- Уникайте поєднання: білок + крохмаль + фруктоза
Цієї неприємності схильні практично всі здорові люди, якщо має місце переїдання і зловживання продуктами, що спричиняють метеоризм. Якщо поліпшення не було, зверніться за допомогою до вузького спеціаліста – гастроентеролога.