Насіння чіа — південноамериканської культури, яку називають ще іспанським шавлією, дуже цінували аборигени. Цю рослину використовували в їжу щодня, так як воно дарувало фізичні сили і надзвичайну витривалість. Чудові насіння дієтологи відносять до суперфуду — їжі з профілактичним і лікувальним дією. У їх складі сконцентровані рослинні протеїни, антиоксиданти, комплекс необхідних організму щодня мінералів, жирні кислоти Омега-3. Насичених жирів, крохмалю і цукру в продукті немає. Це дозволяє використовувати його як джерело цінного білка в раціоні тих, що худнуть з низькою швидкістю метаболізму, обмінними порушеннями, і тих, хто з різних обставин не може активно займатися спортом.
З використанням насіння чіа розроблена методика харчування, допомагає скинути до 15 кг. зайвої ваги і більш за кілька тижнів. Коктейлі з рослини надовго усувають голод. У воді клітковина насіння розбухає в об’ємі в кілька разів, утворюючи гелеподібну субстанцію. Продукт обволікає слизову оболонку шлунка та кишечнику, знижує кислотність соку, зменшує апетит, перешкоджає всмоктуванню жирів з їжі. Білки, вітаміни і мінерали забезпечують організм необхідною енергією, не перевантажуючи калоріями.
Правила дієти
Методика передбачає 3 етапи, протягом яких активується обмін речовин і очищається організм. Перший — ударний. Триває 7 діб. Раціон скорочують, зводячи до вживання коктейлів з насіння чіа, зелених овочів і кефіру — не більше 300 г на день. Насіння замочують в теплій воді: 1 ст. л. на склянку. Коли розбухнуть, вживають разом з оболонкою. У напій для смаку можна додавати 1 ст. л. лимонного або яблучного соку. У добу необхідно пити по 3 порції: на сніданок, обід і вечерю. Крім цього, їсти не можна нічого.
Другий етап триває 5 тижнів. Коктейлі продовжують пити тричі на добу, але до сніданку додають блюдо з кукурудзи або квасолі. А на обід вживають порцію нежирного м’яса, яйця або рибу. Дозволяють томати і кислі фрукти: яблука, апельсини, грейпфрути. Заборонені цукор, хліб, крупи та інша вуглеводна їжа. В цей час рекомендовані помірні фізичні навантаження, наприклад, щоденна ходьба протягом 2 годин.
На третьому етапі раціон поступово розширюють, повертаючи звичні продукти. Починають з зернових. Рекомендується варити гречану, рисову, вівсяну і пшоняну каші. Жирне м’ясо, солодощі, випічка і напівфабрикати залишаються під забороною. Розмочені насіння чіа додають по 1 ч. л. в овочеві салати, супи або кефір. Або залишають один коктейль в день. Тривалість етапу — 1-2 тижні.
На цій дієті виводяться токсини, зникають набряки, вага поступово зменшується. Людини не мучать напади голоду. З-за великого вмісту клітковини в перші дні можливо здуття живота і підвищення газоутворення. Щоб усунути неприємні симптоми, досить пити більше негазованої води. Крім неї дозволений зелений несолодкий чай. Обсяг вільної рідини повинен бути близько 2,5 л на добу.
Приблизний раціон
Меню на першому етапі:
- вранці: коктейль з насіння, терта білокачанна капуста з лимонним соком і зеленню;
- на обід: коктейль, огірковий салат з редискою, стакан кефіру;
- ввечері: напій, тушкована капуста броколі.
Меню другого етапу:
- вранці: насіння чіа, кукурудзяна каша, яблуко;
- на обід: коктейль, відварна куряча грудка (200 р.), тушковані кабачки;
- ввечері: коктейль, салат з помідорів з огірками.
Меню третього етапу:
- вранці: порція сиру, овочевий салат з додаванням насіння, зелений чай;
- на обід: рибний суп, каша з булгуру, 5 штук чорносливу;
- ввечері: тушкована яловичина з капустою, апельсин, йогурт.
По закінченні дієти рекомендується залишити в раціоні насіння іспанського шавлії, додаючи їх в їжу 1-2 рази в тиждень по 50 р. Це дозволить регулярно очищати кишечник від токсинів і попереджувати накопичення нових кілограмів.
Утриматися від цієї методики схуднення слід при запальних захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, кишкової непрохідності, каменях у жовчному міхурі. Перед початком дієти потрібно проконсультуватися з терапевтом. Дієта також заборонено вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам, з обережністю — літнім людям.