Харчування жінки після 40: що є, щоб не поправлятися

495

Коли жінці виповнюється 40 років, її організм починає працювати в новому режимі. В ньому відбувається ряд важливих змін:

  • втрачається частина м’язової маси;
  • змінюється гормональний фон;
  • з’являється апатія, знижується рівень активності;
  • погіршується стан нігтів, зубів і волосся;
  • з’являється зайва вага з-за уповільненого метаболізму.

Щоб відновити важливі функції організму, і не дати віком перемогти себе, потрібно налагодити харчування. Для цього треба переглянути раціон, добову калорійність, баланс білків, жирів і вуглеводів.

Харчування жінки після 40: що є, щоб не поправлятися

Що їсти не можна?

Перше, що потрібно зробити – виключити «ворогів» для тонкої талії і організму. До таких належать:

  • білий хліб;
  • солодощі;
  • снеки, чіпси;
  • продукти швидкого приготування, у тому числі і каша з пакетів;
  • алкогольна продукція.

Також слід скоротити споживання солі і цукру.

Продукти, які приносять користь жінці

Раціон жінки, яка бажає гарно виглядати і чудово себе почувати після сорока років і старше, повинен складатися з продуктів, що відносяться до наступним групам:

  • Овочі, збагачені клітковиною і корисними вітамінами: всіх кольорів перець, капуста, кабачки, моркву і буряк.
  • Молочні продукти, до складу яких входить кальцій: нежирні вершки, молоко, масло і соєві продукти.
  • Фрукти і ягоди з вмістом вітаміну С у свіжому вигляді. Це ківі, апельсин, лимон, шипшина, грейпфрути і полуниця.
  • Продукти, збагачені залізом: нут, тофу, курага. Всі вони сприятливо впливають на менструальний цикл.
  • Соєві продукти з високим вмістом білка: сир тофу.
  • Обов’язкова умова – дотримання питного режиму. Чиста вода позитивним чином позначається на роботі внутрішніх органів. Жінка, яка п’є достатньо рідини, надовго збереже молодий вигляд шкіри і струнке тіло.

    Харчування жінки після 40: що є, щоб не поправлятися

    Додатково рекомендується включити в раціон ще ряд типів продуктів, що приносять користь. До таких належать:

    • деякі види горіхів, в тому числі, арахіс, мигдаль і кешью. Продовження молодості сприяють бразильський і волоський горіх;
    • лляне масло;
    • насіння льону;
    • кисломолочні продукти: знежирений сир, йогурт, кефір або ряжанка без вмісту добавок;
    • нежирне м’ясо,
    • печінка;
    • риба;
    • томатний або виноградний сік;
    • свіжа зелень.

    На гарнір рекомендується вживати бурий рис – у порівнянні зі звичайним рисом він краще засвоюється і містить більше корисних речовин. В якості круп також можна додати в раціон сочевицю, перловку, булгур, артек і горох.

    Харчування – це важлива складова, яка позитивним чи негативним чином позначиться на здоров’ї жінки. Але одного вживання корисних продуктів недостатньо. Також рекомендується регулярно здійснювати піші прогулянки, займатися легкими видами спорту, відпочивати і, звичайно ж, висипатися.

    У профілактичних цілях потрібно періодично відвідувати і лікаря, щоб переконатися в тому, що здоров’ю нічого не загрожує.